54 ученици от гимназиалния курс се включиха в Младежки дебати за климата

Share

54 ученици от гимназиалния курс се включиха в Младежки дебати за климата, които се проведоха в София. В рамките на два дни учениците от София, Русе, Дупница, Кюстендил и Димитровград дискутираха по няколко теми, свързани с глобалното развитие, промените в климата и обусловената от тях миграция.

18-те участващи отбора преминаха през серия от състезания в четири кръга, като на полуфинала и финала останаха четири от тях. След последните два кръга се стигна и до окончателното класиране:
1-во място: Частна езикова гимназия “Проф. д-р Васил Златарски – София
2-ро място: Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил
3-то място: Професионална гимназия по телекомуникации – София
3-то място: Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница

Във финалните дебати младежите показаха умения да изложат и защитят аргументирано своите позиции не само с фактологическа подготовка и добър анализ, но и с емоция и артистичност. Състезанието предостави чудесна възможност на участниците да се запознаят и общуват със свои връстници със сходни интереси.

„Чрез организирането на младежки дебати за климата се стремим да въвлечем младите хора още по-активно в обсъждане на проблемите, свързани с глобалното развитие, климатичните промени и миграцията и задълбочаващите се социални проблеми, обусловени от тях“, споделя Любомира Колчева – Директор на от фондация „ЕкоОбщност“. „Тези теми вълнуват все повече младежите – те самите търсят информация по тях и се стремят да допринесат за тяхното разбиране и предлагането на работещи решения. Често са критични към мерките, предлагани от политиците и международните организации. Надяваме се, че сред младежите тук има такива, които през следващите години ще определят и прилагат политиките за климата.“

Младежки дебати за климата се организират в рамките на проект „Климат на промяна“, финансиран от Европейския съюз по програма DEAR.

 

Крайно класиране от състезание „Младежки дебати за климата“
София, 30 март – 1 април 2023


Първо място: ЧЕГ “Златарски”
Второ място: ПМГ – Кюстендил
Трето място: ПГТК – първи отбор
Трето място: СЕУ, Дупница – първи отбор
1. СУ, София – първи отбор
НФСГ – първи отбор
СУПНЕ Русе
НФСГ – втори отбор
СЕУ, Дупница – втори отбор
“Увекинд”, Сoфия
ПЧМГ – първи отбор
СГСАГ “Христо Ботев”
ПМГ Димитровград “Иван Вазов”
ПЧМГ – втори отбор
STEALMers
1. СУ, София – втори отбор
ПГТК – втори отбор
ПГАВТ “Ал. Степанович Попов”

 

Още новини