Станете част от магията на съвременния цирк и климата на промяната

Share

„WeLand“ – съвременният цирков спектакъл на италианската трупа „МагдаКлан“ – постави началото на своята европейска обиколка за климат на промяна в София. Невероятните артисти акостираха на паркинга пред стадион „Академик“ миналата седмица, където построиха впечатляващата си сцена, пресъздаваща пристанище, на която бяха разказани много истински човешки истории. На 23, 24 и 25 юли столичани бяха отведени на необичайно пътешествие, което представи драмата на климатичната криза, проявяваща се по различен начин по цялата Земя.

Представлението ще се играе в 9 европейски града това лято, като част от комуникационната кампания #ClimateOfChange, подета от италианската организация WeWorld и още 15 европейски партньора, чиято цел е да повиши информираността сред младите хора за връзката между промените в климата и миграцията. Спектакълът е необикновен, защото ни предизвиква да се замислим за климатичните промени и нашата роля в тях, и да станем част от глобалните действия за справяне с екокризата, като променим своето мислене, поведение и нагласи. В България събитието беше организирано с подкрепата на фондация „ЕкоОбщност“ и в сътрудничество с фондация „Мини Арт“, като част от 11-ото издание на „Мини Арт Фест“.

Тридневната програма предложи артистични работилници и развлекателни представления, насърчаващи към по-природощадящо мислене и поведение. Посетителите имаха възможност да се насладят на изкусното боравене с едноколесен велосипед на Галина от „България търси талант 2021”, на огнения спектакъл „Пробуждане“ на варненските „Палячи“ и на смехотворците от „ШиЗи Импро Театър“, както и да се включат в занимания по моносайкъл, жонглиране и акробатика. А по-смелите сред участниците седнаха на стола на нашия фризьор. Откритият бръснарски салон целеше не само да предложи безплатна прическа, но и да въздейства за промяна на мнението на младите, като ги убеди, че с лекотата, с която сменяме стила си, можем да променим и поведението си към екосъобразно такова. Наред с кратките улични представления на няколко места в столицата, в парк „Гео Милев“ се състоя и работилница за графити от мъх. Артисти и доброволци създадоха пано с надпис и изображение от мъх като символичен образ на движението за климат на промяна.

„Моите наблюдения са, че изкуството е един много човешки и лесноразбираем път за комуникиране на тези неща. Изкуството има тази сила да оставя отпечатък на едно емоционално, вътрешно ниво. То може по един много по-човешки начин да ни накара да се замислим“, каза за спектакъла Любомира Колчева, директор на „ЕкоОбщност“, в интервю за „Свободна Европа“.

Над 1000 души присъстваха на шоуто на „МагдаКлан“ и се потопиха в магичния свят, създаден от зрелищния декор, седемте артисти и акробати и четиримата музиканти, за да вникнат в посланията им. Сценографията препраща към корабоплаването, складирането, потреблението, глобалния пазар, като метафора на отношението на хората както към природните блага, така и едни към други, като към стока. Спектакълът стъпва на истински житейски истории, представящи глобални явления, и разказва по завладяващ начин драмата на цялото човешко население и по-специално на мигрантите, потърпевши от климатичната криза, които са представени като жители без дом. Със своите превъплъщения артистите показаха как нашите ежедневни малки избори оказват глобално въздействие, а блестящата им игра и усилия бяха възнаградени с бурни овации.

Благодарим на всички, които станаха част от приключението „WeLand“, за споделените вълнения през тези три дни! Следващите спирки на артистичните посланици за климат на промяна ще бъдат градове в Словения, Полша, Унгария, Германия, Италия, Португалия, Франция и накрая Белгия.

Станете част от магията на съвременния цирк и климата на промяната следвайте нашето пътуване из Европа!

 

Снимка: Michele Lapini

Още новини