Брюксел е домакин на спектакъла #ClimateOfChange и финала на младежките дебати за климата

Share

„Климат на промяна“ ще завладее Брюксел от 10 до 13 ноември с редица вълнуващи събития, повишаващи разбирането ни за връзката между миграцията, изменението на климата и младежта. По време на седмицата на COP26, кампанията #ClimateOfChange ще събере млади хора от целия континент в сърцето на европейските институции, за да участват във финала на международния турнир по дебати. Наред с това съвременното цирково представление „WeLAND” ще закрие европейското си турне в Брюксел с вечерни спектакли в същите дни.

 

Финал на европейския младежки турнир по дебати

През тази бурна седмица Брюксел ще бъде домакин на финала на европейските младежки дебати, в които 113 ученици и студенти от 13 държави от ЕС ще влязат в словесен двубой, използвайки най-добрите си умения за защита и оборване на доводи по теми от областта на климата, миграцията, младежта и икономиката.

Всяка от участващите страни ще изпрати два отбора на състезанието – единият се състои от шестима юноши, а другият – от трима студенти. Учители и университетски преподаватели ще придружават и подкрепят младежите в тяхното представяне на финала. Представители на България в международното предизвикателство ще бъдат ученици от Първа частна математическа гимназия в София. Те си спечелиха тази възможност, след като преминаха успешно през кръговете на националния турнир по дебати, организиран от фондация „ЕкоОбщност“, и бяха отличени на първо място в английското направление на финалите у нас през лятото.

В Брюксел всички отбори ще бъдат разделени и ще се сформират 26 смесени отбора с младежи от различни националности. Новите екипи ще имат два дни да се опознаят и подготвят за състезанието, което ще се проведе на един език, определен от тях самите, за предпочитане – английски. Установяването на сътрудничество между участниците от различни части на Европа ще е ключово за постигането на успех в това интелектуално предизвикателство. Целта е да се насърчи и европейското гражданство като една добавена стойност за младежкия турнир. Освен това на 11 ноември дебатьорите ще имат възможността да се срещнат с евродепутати, към които ще отправят въпроси и изложат опасенията си относно справедливия преход към климатична справедливост, за който настоява консорциумът #ClimateOfChange (повече за това вижте тук).

Жури, съставено от шестима международни експерти и преподаватели, ще излъчи двата най-добри юношески отбора (12 души) и четири студентски отбора (12 души), и така ще определи 24-мата „победители“. Най-добрите отбори и дебатьори ще бъдат отличени като „Шампиони за човешка икономика“ и наградени с грамота. Те ще спечелят посещение в четири държави от южната част на света, които са сред най-засегнатите от изменението на климата, където ще влязат в ролята на младежки посланици и застъпници за „климат на промяна“.

 

 

Светлина, звук и… действаме (за климата)!

Осем артисти и акробати, четирима музиканти и впечатляваща сценография ще търсят връзката между миграцията и изменението на климата в същите дни, когато ще текат младежките дебати в Брюксел и когато световните лидери ще обсъждат екологичната криза на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу.

След като обиколи 8 европейски страни, съвременната циркова трупа MagdaClan ще предложи на зрителите едно артистично изживяване, пълно с дълбоки размисли, което ще се проведе в пространството на Tour&Taxis в Брюксел на 10 до 13 ноември от 19:30 ч. (CET)

 

С подкрепата на Европейското бюро по околна среда (EEB) и Асоциацията на агенциите за местна демокрация (ALDA), артистите от MagdaClan искат да въвлекат обществеността в разбирането за сложната връзка между изменението на климата и миграцията и да създадат движение от информирани хора, готови да променят начина си на живот и да изискват нови политики за развитие.

Те ще представят драмата на климатичната криза, проявяваща се навсякъде по Земята, превъплъщавайки се в образа на цялото човешко население, страдащо от бедствия, наводнения, топене на ледовете, опустиняване и пожари. Артистите пресъздават тази действителност посредством само няколко предмета, малко думи и много ритъм.

Ако сте в Брюксел и искате да бъдете част от промяната, присъединете се към нас! Повече за представлението вижте тук.

Още новини