България изпрати свои млади посланици за участие в лятно училище за климата в Кипър (9-16 юли 2022)

Share

Младежите ще участват в дискусии, ще се срещнат и с популярни инфлуенсъри

Възпитаничките на Първа частна математическа гимназия (София) – Ема Христова и Николета Чапанова са част от група от 12 младежи от 11 европейски страни, които ще се потопят за седмица в лятно училище за климата, за да научат повече за климатичните промени и как те се отразяват върху определени природни региони на средиземноморския остров.

 

В Кипър младите участници ще научат още как могат да въздействат върху насочване на вниманието на обществото към глобалните проблеми с изменението на климата и свързаната с него миграция.”

 

Ученичките от Първа частна математическа гимназия (София) Ема Христова и Николета Чапанова ще вземат участие в предстоящото лятно училище за климата, част от  международния проект „Климат на промяна“, което се провежда в Изследователския център по околната среда (Cyprus Environmental Studies Centre) в Кипър от 9 до 16 юли 2022 година. 

 

Младите българки станаха специални “посланици на климата”, след като отборът на Първа частна математическа гимназия спечели националното състезание “Дебати за климата” през юни 2021, организирано от фондация “ЕкоОбщност” – партньор по проекта  “Климат на промяна” (#Climateofchange) от България.

 

Вижте какво споделиха Ема и Ники, броени часове преди старта на лятното училище.

 

В рамките на седмица, участници от 11 държави – Австрия, Белгия, България, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Португалия, Унгария, Франция и Хърватска – в предстоящото мултидисциплинарно събитие, ще получат възможност да търсят връзката между климатичната криза, миграцията и политическите решения, нужни за постигането на климатична справедливост, както и каква промяна можем да направим ние като граждани, за да забавим процесите.

 

Всички участници ще развият уменията си за организиране на младежки кампании в подкрепа за климатичната кауза, за работа в международен екип, за анализиране на проблемите по темата.

 

Младежите ще участват и в специални беседи с участието на изследователи, специалисти по темата за климата, както и с популярни инфлуенсъри, от които ще научат добри практики за увеличаване осъзнатостта сред европейското население по отношение на този глобален проблем, който засяга пряко всички жители на Земята.

 

Дискусиите започнаха още в първия работен ден.

Младите посланици за климата ще бъдат обучени теренно, като ще посетят ключови природни региони от средиземноморския остров, където на практика ще изследват ефектите от климатичните промени върху горите, бреговата ивица и някои местни животински обитатели като морските костенурки. 

 

Проект „Спри промяната на климата, постави начало на климат на промяна!“ е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвикваната от климатичните промени миграция, като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

 

Основният стремеж на проекта е да изгради по-добро бъдеще както за климатичните бежанци – човешкото лице на климатичните промени, така и за младите хора, които ще се сблъскат с най-лошите последствия от климатичната криза.

 

Чрез въвличането на младежите в Европа се цели да се подчертаят взаимозависимостите между местното и световното неравенство и да им се даде възможност не само да променят своя начин на живот, но и да се превърнат в застъпници по въпросите, касаещи световната справедливост.

 

Поздравяваме двете участнички в това предизвикателство и им пожелаваме да продължат да бъдат пример и вдъхновение за своите връстници към „климат на промяна“!

 

Еми и Ники, минути преди да излетят за Европейския младежки лагер в Кипър.
Еми и Ники, минути преди да излетят за Европейския младежки лагер в Кипър.

Още новини