Запознайте се с Петър и Йоана от “Цвете в епруветка”

Share

Интервюто е част от рубриката “Климат и лични истории”, в която ви запознаваме с хора, чиито професии или интереси са пряко свързани с околната среда.

Стартъпът “Цвете в епруветка” заслужено завладя сърцата ни и спечели признание в бизнес средите. Иновативният проект дава решение на проблем, с който всички се сблъскваме – как да подарим цвете с грижа към природата. 

Със сигурност знаете, че красивите букети имат своята НЕкрасива история и неоправдана цена – те пътуват хиляди километри, а отглеждането им блокира площи, които могат да се използват за устойчиво земеделие. 

Решението е епруветка с нежен цвят, който живее поне 2 месеца без нужда от грижи и поливане, не замърсява, напълно екологичен е и готов да продължи живота си в саксия.  Още повече се гордеем с факта, че създателите са млади и любознателни български учени. 

Вижте как започва пътят на Йоана и Петър и непременно ги подкрепете, ако споделяте същите ценности. 

Йоана и Петър
Йоана и Петър

Петър Нефтелимов: Подкрепяйте компаниите, които работят за положително въздействие върху околната среда

Петър Нефтелимов е биотехнолог, предприемач, ментор и лектор. Има богат опит в storytelling, маркетинга и продажбите.
Петър Нефтелимов е биотехнолог, предприемач, ментор и лектор. Има богат опит в storytelling, маркетинга и продажбите.

Петър, над какво работите в момента в лабораторията? 

Цветът е приет като нежелан ефект в епруветката и се избягва в лабораторната работа в сферата на Растителните биотехнологии. А ние целим точно обратното, растенията да цъфтят в епруветките. 

Затова правим множество експерименти с различни видове растения с цел да намерим най-ефективните видове, които цъфтят в епруветка, а не да бъде случайно явление само в някои епруветки. Това е и нашата продуктова иновация – цветето да цъфти в епруветката.

Екипът на “Цвете в епруветка” успя да превърне цветовете в научния експеримент, често считани за дефект,  в ефект в реалния свят.
Екипът на “Цвете в епруветка” успя да превърне цветовете в научния експеримент, често считани за дефект,  в ефект в реалния свят.

Сигурна съм, че като млад учен имаш какво да споделиш за климатичните промени. Какво може да направи всеки един от нас, за да намалим негативното въздействие върху околната среда? 

На първо място да си купуваме цветя в епруветки вместо букети с рязан цвят. Да си изхвърляме разделно отпадъците и да си носим платнена торбичка в магазина, както и да си вземаме храна в многократна посуда. 

Общо взето да се информираме за компаниите, които се стремят към кръгова икономика и положително въздействие върху околната среда, и да пазаруваме само от тях.

И два супер лесни съвети за малък бизнес – вместо да си правите множество визитни картички да си направите една NFC бизнес визитна карта, както да си създавате и съхранявате фактури и други документи само в електронен вариант.

Ние, например, наскоро пуснахме нови стойки от биоразградима пластмаса, която се получава по биотехнологична технология, която преобразува захарите от царевицата в нишки от полимлечна киселина. 

Компанията, която я създава, засажда по 1 дърво при покупка на 1 килограм биоразградима пластмаса, който при нас се пада средно на 20 стойки.

Мисията на “Цвете в епруветка” е намаляване на обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват за изхранване на населението.
Младите учени предлагат на пазара биологичен продукт с нулев отпадък и минимален карбонов отпечатък при производство, който е алтернатива на обемните и бързоувяхващи букети.
Нежните цветове се създават чрез микроразмножаване (in vitro култивиране) на растения, което е биотехнологичен подход с многообразни приложения. 

      

Йоана Ушакова: Искаме да обърнем внимание върху развитието на науката в родината си

Йоана Ушакова е биотехнолог и учител по биология
Йоана Ушакова е биотехнолог и учител по биология

Йоана, как се роди идеята за “Цвете в епруветка”?

Биотехнологиите са приложна наука и във всяко знание, което получавахме в университета, търсехме възможност за практическа реализация. Такава ситуация даде и началото на проекта. 

В лабораторията на катедра ,,Физиология на растенията‘‘ в Биологическия факултет към Софийския университет за първи път срещнахме “цвете в епруветка” и решихме да го превърнем в свое бизнес начинание. 

След близо 2 години търсене на финансиране и партньори в края на 2021 г. направихме първата си продажба.

Можеш ли да кажеш като учен и биотехнолог пред какви проблеми ще бъдем изправени, ако не помислим своевременно за почвеното здраве и за намаляване на последиците от индустриалното земеделие?

Различните растителни култури имат различни потребности и изхабяват различни нутриенти от почвата. Това изисква редуването им. 

Собствениците на земя трябва да я обработват съобразно това и се надяваме да са достатъчно отговорни и да го правят. 

Индустриализацията обаче позволява на огромни площи да се култивира един и същ растителен вид, да кажем стотици декари само със слънчоглед. Това има негативно влияние за пчелните популации, защото те се нуждаят от разнообразие.

Техниката осигурява бързо и контролирано размножаване на растения в лабораторни условия. По този начин се дава възможност за опазване на застрашени видове. 

За какво още не си даваме сметка, когато купуваме продукти, изминали хиляди километри?

Масово за направата на букети от рязан цвят се използват цветя, които не са отгледани в България. 

Тяхното транспортиране оказва влияние върху природата, а от друга страна налива печалба в чужда икономика. 

Ние сме български бранд, с който искаме да обърнем внимание върху развитието на науката в родината си, да се реализираме на местния пазар, а надявам се в бъдеще и на международния.

Интересен факт е, че през две хиляди и осемнадесета година цветята за Свети Валентин, отгледани в Колумбия и пренесени до летища в САЩ, са произвели около триста и шестнайсет хиляди метрични тона въглероден диоксид. 

За да го поставим в перспектива, това е приблизително еквивалентно на седемдесет и осем хиляди автомобила, карани за една година.

Още новини