В дебатите се печелят не само тези, но и нови знания и приятелства

Share

Финалите на „Дебати за климата“ на фондация „ЕкоОбщност“, които се проведоха на живо в София на 18 и 19 юни 2021 г., се превърнаха в едно незабравимо преживяване за всички участници. Младежите, които стигнаха до последния кръг на това дълго и напрегнато предизвикателство, се сдобиха не само с нови знания и умения, но и поставиха началото на сърдечни приятелства. Беше истинско удоволствие да слушаме техните разгорещени диспути, в които находчиво защитаваха тезите си „за“ и „против“, и уверено оборваха доводите на своите опоненти. Но още по-приятно беше да наблюдаваме как в почивките между дебатите тези доскорошни противници се поздравяваха усмихнати, даваха си полезна обратна връзка, изразяваха симпатиите си едни към други и водеха весели разговори.

„Смятам, че беше много ползотворно и всички научихме нови и интересни факти по една актуална за нашето време тема.“ , сподели впечатленията си след събитието деветокласничката Александра Капралякова от софийската Национална финансово-стопанска гимназия.

За финалите на състезанието се класираха 8 отбора с 48 участници от 9 училища и клубове от страната. За да стигнат до крайния етап на турнира, те преминаха през нелеко онлайн предварително обучение, тренировъчни дебати и квалификационен кръг, които започнаха през февруари и приключиха през юни тази година. На финала младежите влязоха в диспут в две направления – на български и на английски език, и разискваха по няколко наболели глобални теми, свързани с климата и добруването на хората и природата: „Закриване на въглищните топлоелектроцентрали“, „Генно-модифицираните организми“ и „Ограничаване на броя жители в градовете“. Напрегнатите двудневни дебати се водеха с изключителен плам, отборите показаха отлична подготовка, умело боравене с данни, примери и факти, бърза мисъл при налагаща се промяна на стратегията. А техните равностойни представяния направиха нелека задачата на четиримата съдии, които оценяваха както силата на аргументацията, така и стила на говорещите. Ето и крайното подреждане след полуфиналния и финалния кръг:

Класиране в „Дебати за климата“ в направлението с български език

 1. Отбор на Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, гр. Шумен, с ръководител г-жа Надежда Цочева
 2. Отбор на Първа частна математическа гимназия, гр. София, с ръководител г-жа Сийка Рангелова-Митова
 3. Отбор на СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен, с ръководител г-жа Катя Трифонова
 4. Отбор на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, с ръководител г-жа Маргарита Сапунджиева

Класиране в „Дебати за климата“ в направлението с английски език

 1. Отбор на Първа частна математическа гимназия, гр. София, с ръководител г-жа Сийка Рангелова-Митова
 2. Сборен отбор на МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, ІІ АЕГ „Томас Джеферсън“, гр. София и 18. СУ „Уилям Гладстон“, гр. София, с ръководител Катерина Попова
 3. Отбор на Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София, с ръководител г-жа Людмила Карамитева
 4. Клуб по дебати „Туида“ към Младежки дом – Сливен, с ръководител Анелия Иванова

 

Състезанието е част от международния проект „Климат на промяна“, насочен към засилване на познанията и въвличане на младите хора в проблемите, породени от климатичните промени, и разгласяване на начините, по които всеки може да помогне за ограничаване на техните последствия, зясагащи особено силно страните от Южната част на света. То се организира в общо 13 държави от ЕС по правилата на италианския формат „Exponi le tue idee“ („Изложи идеите си“), а отличените в националните дебати отбори ще се срещнат на европейски финал в Брюксел през ноември. Победители в него пък ще получат възможността да посетят четири южни държави.

Радостта да пътуват до Белгия си спечелиха младежите от отбора на Първа частна математическа гимназия в София, които бяха отличени на първо място в английското направление на „Дебати за климата“. Те не само ще се включат в международния финал, но и ще се срещнат с представители на Европейския парламент в ролята на младежки посланици и застъпници за „климат на промяна“.

У нас желание да се включат в „Дебати за климата“ заявиха близо 30 училища и клубове от страната, от които в същинския турнир участие взеха отбори от:

 • 1. СУ „Пенчо П. Славейков“, гр. София, с ръководител г-жа Геновева Маркова
 • 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, гр. София, с ръководител г-жа Стефка Китанова
 • ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали, с ръководител г-жа Марина Димова
 • Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София, с ръководител г-жа Людмила Карамитева
 • ПГИТ „Алеко Константинов“, гр. Велинград, с ръководител г-жа Елена Гергова-Еличина
 • Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, гр. Шумен, с ръководител г-жа Надежда Цочева
 • Първа частна математическа гимназия, гр. София, с ръководител г-жа Сийка Рангелова-Митова
 • Сборен отбор на МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, ІІ АЕГ „Томас Джеферсън“, гр. София и 18. СУ „Уилям Гладстон“, гр. София, с ръководител Катерина Попова
 • Свободен отбор на клуб „Дебати“, гр. Бургас и ЧСЕУ „Британика“, с ръководител Боян Михов
 • СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, с ръководител г-жа Маргарита Сапунджиева
 • СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен, с ръководител г-жа Катя Трифонова
 • СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Сатовча, с ръководител г-жа Силвина Адамова
 • СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Смядово, с ръководител г-жа Дарина Димитрова
 • СУПНЕ „Фридрих Шилер“, гр. Русе, с ръководител г-жа Сияна Мандажиева
 • Клуб по дебати „Туида“ към Младежки дом – Сливен, с ръководител Анелия Иванова
 • ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, гр. Пловдив, с ръководител г-жа Донка Алексиева
 • ЧСЕУ „Британика“, гр. София, с ръководител г-жа Антоанета Календерова

Благодарим на всички тях – младежи и ръководители – за желанието да участват и дадат най-доброто от себе си, за проявеното въодушевление и спортсменство в дебатите, за доброто настроение и усмивките, за приятните вълнения и преживявания! Поздравяваме ги за достойното им представяне и ги очакваме отново догодина за следващия турнир!

 

Снимка: Румен Байков

Още новини