Ема Христова след КОП27: Борбата ще е дълга и тежка, но има надежда!

Share

Точно 105 115 подписа на европейски граждани събра петицията “Климат на промяна”, която българката Ема Христова, заедно с още 5 млади посланици на климата от цяла Европа връчи на официално събитие на 11.11.2022, организирано от коалиция “Климат на промяна” (#ClimateOfChange) в рамките на световната Конференция за климата на ООН (КОП27), която се проведе в Египет от 6 до 18 ноември.

Ема Христова. Кредит: WeWorld

18-годишната възпитаничка на ПЧМГ – София представи обобщените искания на петицията на международни делегати и се включи в поредица от важни дебати и дискусии в рамките на най-мащабното световно събитие, посветено на климата и борбата с климатичните изменения. Свързахме се с Еми, която се завърна към университетските си занимания в Париж, нетърпеливи да чуем разказа й за всичко, което младата българска посланичка на климата направи, научи и преживя в рамките на престоя си в Шарм ел-Шейх. Ето какво ни сподели тя силно развълнувана, обнадеждена и изпълнена с много по-дълбоко разбиране.

Опиши общото ти впечатление от КОП27 – каква бе атмосферата и кои бяха нещата, които най-много те впечатлиха на това грандиозно събитие?

Преживяването по време на КOП27 беше изключително вълнуващо. Дневните програми бяха силно наситени с множество събития, които се случваха по едно и също време, така че беше доста трудно да изберем къде да се включим. Имаше и много младежки събития и диалози, свързани с климатичните промени, младежки павилион, създаден за пръв път на КOП, и дори специален ден, посветен на младежите. Имаше няколко различни зони и безброй павилиони, представящи различните държави и техните идеи.

Дейности в рамките на КОП27. Снимка: Ема Христова, личен архив

Сред най-обсъжданите теми бяха „Загубите и щетите“ и – разбира се – климатичната справедливост. Имаше и изкуство – в Зелената зона бяха разположени изложби на абстрактни художествени инсталации, представящи концепции за изменението на климата, както и експозиция на етични местни египетски модни марки, произвеждащи дрехи, използвайки само устойчиви и рециклирани материали.

Ема Христова и част от младите посланици на “Климат на промяна”. Снимка: Ема Христова, личен архив

Научих че, за съжаление, решенията относно действията по отношение на изменението на климата се взимат много по-рано от дните, в които се провежда самата конференция и затова бърза промяна няма как да се случи. Но тя се явява възможност да предложим идеите си сега, така че те да бъдат реализирани на по-късен етап.

Младите посланици на Климат на промяна. Кредит: WeWorld

Как премина срещата на „Климат на промяна“ в рамките на КОП27?

Срещата се казваше “Диалог между поколенията на различните континенти относно миграцията, предизвикана от климатичните промени “. По време на събитието  представихме и предадохме нашата петиция „Климат на промяна“ с 105113 подписа. Докато я връчвахме всички бяхме много развълнувани, но също така и изпълнени с очакване конкретни действия по нашите предложения възможно най-скоро.

Младите посланици на Климат на промяна. Кредит: WeWorld

Как се чувстваш в момента?

Връщам се от събитието с надежда, но и с разбирането, че промяната на практика не се случва на тези срещи на върха като КОП. Но промяната ще се осъществи чрез нещата, за които се борим на тези форуми. Това е дълга и тежка борба, която започва с изслушване на обикновените хора, а не само на тези, които взимат решения. Чувствам се едновременно по-безсилна и по-силна. Безсилна, защото осъзнах, че е трудно да направиш истинска промяна сам; по-силна – защото усетих подкрепата на хора със сходни на моите интереси, защото видях как комбинираните индивидуални действия могат наистина да задвижат процеса, така че, ако всеки от нас направи своя малък принос, всичко това ще се натрупа и ще се получи в една огромна положителна промяна.

Дейности в рамките на КОП27. Снимка: Ема Христова, личен архив

Кои за теб са най-важните решения, които се дискутираха/ взеха в рамките на КОП докато беше там?

За мен едно от най-важните решения, които се взеха в рамките на конференцията беше, че повечето водещи световни лидери потвърдиха целите на Парижкото споразумение и нуждата за задълбочаване на ангажиментите, свързани с борбата срещу климатичните промени, защото това е една солидна основа върху която може да се гради оттук нататък.

 Искаш ли да се върнеш?

Ако имам възможност да отида на друг КОП, с най-голяма радост бих се върнала, но бих искала да участвам в реалните преговори и да взема участие в разговорите на високо. Бих искала да имам още по-активна роля в целия процес на конференцията.

Фондация “ЕкоОбщност” и партньорите й продължават да събират подкрепа за исканията на петиция “Климат на промяна”, защото – видно от трудните преговори на високо равнище – промените в обществен план и в начина на живот на обществата ни са едни от най-трудните, но същевременно най-неотложните, за да не допуснем прегряване на планетата. Следващата година, допълнително набраните гласове в подкрепа, ще бъдат използвани да подсилят продължаващите застъпнически действия по исканията пред Европейската комисия. 

Още новини