Ема Христова: За мен е чест да бъда посланик на климата за България на COP27 в Египет!

Share

Автор: Мартина Панайотова

18-годишната Ема Христова е от онези млади българи, които едновременно вдъхновяват и дават надежда. Ученичката от ПЧМГ в София е един от активните млади посланици на климата на международния проект #Climateofchange и определено ни кара да се гордеем.

Изключително будна, дейна и впечатляващо осъзната за възрастта си, Еми вече многократно показа всеотдайността и качествата, които би следвало да притежава всеки бъдещ млад лидер – първо чрез участието си на международните дебати “Климат на промяна” в Брюксел в края на 2021, където отборът й се класира на първо място и после като активен участник в Международното лятно училище в Кипър през юли 2022, откъдето се завърна с много нови знания и умения.

Съвсем скоро Еми ще се изправи пред най-голямото предизвикателство като млад посланик на климата #ClimateOfChange – тя ще бъде официален представител на България на 27-ата конференция на ООН за изменението на климата (COP27), която ще се проведе от 6 до 18 ноември 2022 г. в Шарм Ел Шейх, Египет. С нескрито вълнение се срещнахме с Еми малко преди младата българка да се отправи към университета “Пари-Дофин” във Франция. във Франция, където ще продължи обучението си, за да ни разкаже за предизвикателствата, с които вече се справи отлично и за онова, което й предстои. Стискаме й палци и й желаем успех!

Ема Христова, снимка: личен архив

Как се зароди интересът ти към екологията, природозастъпничеството и въпросите, свързани с климатичните промени?

Докато гледам документални предавания по National Geographic. Те представяха ужасяващите ефекти от климатичните промени върху света, животинските видове и хората. Впоследствие участието ми в #ClimateOfChange засили интереса ми в тази посока и бях мотивирана, покрай дебатите, да се потопя дори още повече в тези теми.

 

Как попадна в проекта #ClimateOfChange и защо реши да се включиш?

Разбрах за проекта от моята учителка по философия – Сийка Рангелова. Реших да се включа, тъй като проектът комбинира дебати и същевременно предлага прекрасната възможност ние проактивно да направим промяната, а не само да наблюдаваме ефекта от климатичните промени. Видях много смисъл в участието ми, защото знаех, че ще развия своите дебатьорски умения и ще се запозная с много нови хора със сходни на моите интереси, но едновременно с това ще допринеса към проекта и впоследствие и към осъществяването на неговите цели в реалния свят.

 

Какъв опит натрупа досега като млад посланик на климата за България? През ноември 2021 например, взе участие в Европейското състезание по дебати за климата в рамките на проекта, и твоят отбор се класира на първо място?

 Мотивацията ми за природосъзнателен живот ми даде стимул да се включа в дейности, ориентирани към практическо извършване на промяна, както и към решаването на екологичните проблеми. Потопих се в страстта си към дебатите и успешно се класирах за международния турнир „Климат на промяна“ в Брюксел през ноември 2021 г. Бяхме разпределени на случаен принцип в отбори, състоящи се от шест души от различни държави. Това преживяване обогати уменията ми за междукултурен диалог и адаптивност. Въпреки че не беше лесно да се изгради отбор от хора, които се познават само от две седмици преди състезанието, моят екип и аз бяхме отдадени на целта да бъдем най-добрите състезатели. Бях лидер на групата и организирах онлайн срещите ни за обсъждане и подготовка по поставените теми и поддържане на екипния дух. След дълги часове проучване и онлайн подготовка, както и разгорещени дебати по време на състезанието присъствено, ние постигнахме целта си и се класирахме за големия финал.

 По време на събитието в Брюксел аз бях представител на България, и в тази си роля получих възможност да се срещна с европейски политици, членове на Европейския съвет, с които обсъдихме важните проблеми в Европейския съюз и възможните решения. Бях вдъхновена да продължа да се развивам в сферата на политиката и бизнеса, за да мога да допринеса повече за света и да мотивирам други хора да бъдат двигателите на промяната в обществото си.

Изключително интересно бе и лятното училище в Кипър, в което участвахте заедно с Николета Чапанова – какво научи от дискусиите, както и какво видя на практика – по време на теренното ви обучение?

След като се класирах като един от говорителите-финалисти в международното състезание за дебати, бях избрана да бъда официален посланик на България за битката срещу изменението на климата на международно ниво. По този начин – и възможността да отида в Кипър през лятото, където, като посланик, участвах в изготвянето на план за действие срещу климатичните промени, комбинирайки практики и знания от различните държави на другите посланици. Там научих как се изготвя кампания, подкрепяща действията за устойчиво развитие и повишаване на осведомеността относно ускоряващите се ефекти от изменението на климата. Участвахме и в изследване на природата на Кипър, с цел документиране негативните последици от явлението върху горите, морето и реките. Подходът, който използвахме по време на лятното училище, беше много интересен – първо имахме лекция за конкретно място и ефектите върху него от климатичните промени – например за ефектите върху гората, а след това отивахме да посетим реалното място, за което сме имали дискусия и да проследим на живо явленията, за които сме говорили.

През ноември те очаква още едно вълнуващо приключение – ти ще бъдеш млад посланик на климата на COP27 в Египет – как се чувстваш и какво очакваш от това мащабно събитие?

Чувствам се изключително развълнувана от това предстоящо събитие, защото по този начин ще сбъдна цели две мои мечти – да посетя Египет и да бъда част от COP 27.

Събитието има определяща роля в борбата срещу климатичните промени, която се превърна и в моя мисия и именно затова е чест за мен да бъда посланик на България там.

Един от важните аспекти на #ClimateOfChange е петицията “Климат на промяна”, която цели да представи исканията във връзка с климатичните промени на младите хора в Европа и необходимите промени, които трябва да се направят, за да се минимизира въглеродният отпечатък върху планетата. Можеш ли да ни кажеш със свои думи защо тя е важна?

Петицията е изключително важна, тъй като прилага на практика нашите идеи. Ако те останат само в дебатите, то тези идеи няма да имат реален смисъл, но сега чрез петицията те имат шанс да придобият фактически облик и да ги видим приложени. Но, за да бъдат приложени в реалността, първо е необходимо да бъдат забелязани от правилните хора и за да се случи това е безкрайно важно колкото се може повече хора да подпишат петицията.

Минимизирането на въглеродния отпечатък зависи от всички нас – какво лично ти правиш в тази връзка в ежедневието си?

Минимизирането на въглеродния отпечатък е наистина важна стъпка към борбата с климатичните промени. Това, което правя аз за тази цел, е да използвам колкото се може по-малко превозни средства, защото те пряко влияят на нивата на въглероден диоксид. Също така, като посланик промотирах идеята за устойчиво развитие по време на моя стаж и съдействах за доразвиването на идеята в тази насока.

Как са настроени младите хора в България по въпросите за климатичните промени? Какво е личното ти послание към тях?

В България темата за климатичните промени се посреща с доста скептицизъм от младите хора. Мненията са противоречиви, а дори някои да вярват в мисията за борбата срещу климатичните промени, те рядко изразяват мнението си, тъй като се притесняват, че няма да бъдат разбрани от другите. Вярвам, че трябва да се работи в тази насока – борбата срещу климатичните промени да бъде популяризирана и именно младите да бъдат активни участници в нея.

 

Още новини