Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка на 21 януари в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата “Климат на промяна”

Share

На 21 януари от 17:00 часа в “Дом на киното” (ул. Екзарх Йосиф 37, София), Фондация “ЕкоОбщност”, европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange) и Sofia Middle East Film Festival (Sofia MENAR), канят публиката на едно незабравимо пътешествие през Африка, заедно с фотожурналиста Делян Тодоров, който ще разкаже за своите впечатления от работата си на територията на горещия континент през последните 10 години и ще отговори на въпроси.

Ще чуете любопитни истории и ще се насладите на множество фотографии – как изглежда и функционира най-голямото африканско сметище за електронни отпадъци в Гана, как в Сенегал се борят с повишаването на нивото на океана, каква е съдбата и начинът на живот на албиносите в Африка, какви са предизвикателствата пред производството на какао и още интересни разкази от много африкански държави.

Срещата-разговор ще бъде допълнена и от специалната прожекция на документалния филм “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” (реж. Сирил Корню, произход: Франция, Мадагаскар, 2022), част от официалната програма на тазгодишния Sofia MENAR.

За Делян Тодоров:

Делян Тодоров е фотожурналист с интерес към международните отношения, тероризма и проблемите на развиващия се свят. Основният акцент в работата му са процесите в Близкия изток, Северна и Субсахарска Африка. Автор е на множество материали, отразяващи събития в тези региони на света. Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“ и Военна академия „Георги С. Раковски“.

Делян Тодоров. Фото кредит: Личен архив

За “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби”:

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните хора са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота там и да разкаже за Мамоди – последният представител на изчезналите майстори, които дълбаят баобаби.

Филмът на Корню отваря сетивата максимално – мадагаскарски пейзажи, които спират дъха, човешки лица, които искаш да пипнеш, защото изглеждат нереални, непознати традиции, щастие, борба, мизерия…

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=ZBxRGGtykX4

Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби. Кредит: Sofia Menar

Присъединете се към официалното събитие и следете всички подробности: https://bit.ly/3CuVK4E

Събитието е съвместна инициатива на Фондация “ЕкоОбщност” и компания “Позор” в рамките на проект “Климат на промяна”. Той е съфинансиран от Европейската комисия по Програмата за образование за развитие и повишаване на информираността (DEAR).

Допълнителна информация за всички събития и прожекции от SofiaMENAR можете да получите на https://menarfest.com/

Още новини