Конкурсът “Дърво с корен 2022” е посветен на климатичните промени

Share

Радваме се да ви съобщим, че фондация „ЕкоОбщност“ стартира официалното набиране на номинации за добре познатия ви и обичан конкурс „Дърво с корен”, който търси най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им.

Чинар, с. Годешево, Благоевград, снимка: Валентин Асенов
Чинар, с. Годешево, Благоевград, снимка: Валентин Асенов

През 2022 г. “Дърво с корен” ще бъде посветен на климатичните промени, и става част от #ClimateOfChange! По този начин целим да насочим вниманието към осъзнатостта на обществото по въпросите за климатичните промени, ролята на всеки от нас за намаляване на въглеродния ни отпечатък и неминуемите ефекти от тях върху дърветата и техните местообитания.

Тази година решихме да посветим Дърво с корен” именно на климатичните промени, тъй като желанието ни е да насочим прожекторите към един от форсмажорните проблеми, пред които човечеството е изправено. Случващото се в момента – рекордни температури в цяла Европа, засушавания, масови пожари – влияе пряко на дърветата, а оттам – на всяка засегната екосистема, което неминуемо оказва ефект върху живота ни”, споделя Любомира Колчева, директор на фондация „ЕкоОбщност” и организатор на конкурса „Дърво с корен”.

Габър, Павел баня, Средна Сърнена гора, снимка: Минчо Минчев
Габър, Павел баня, Средна Сърнена гора, снимка: Минчо Минчев

„Дърво с корен”, който през годините се утвърди като една от любимите инициативи на хората, които обичат и имат отношение към дърветата, и тази година ще предизвика участниците да представят уникални дървета и техните интересни истории в две основни категории. Всички изпратени предложения ще участват в главната категория “Дърво с корен”.

Космат дъб, село Брезнишки Извор, снимка Милен Миланов
Космат дъб, село Брезнишки Извор, снимка: Милен Миланов

Категория „Вековните дървета говорят“ ще събере впечатляващи вековни дървесни видове, свързани с исторически събития, значими личности или местни предания. Дървета, които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място, станали са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек и заслужават признание.

В допълнителната трета категория „Млад природолюбител” ще се представят истории на дървета, които са засадени от или, за които се грижат деца на възраст между 6 и 16 години. 

Бук, Дървото на живота, Белинташ, Родопите, снимка: Живко Константинов
Бук, Дървото на живота, Белинташ, Родопите, снимка: Живко Константинов

Това е конкурс, с който не търсим най-старото или най-високото дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората.

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи и приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история!

Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило незаличим спомен в душата ви, от коя незабравима случка с него винаги се появява усмивка на лицето ви”, споделят организаторите от фондация „ЕкоОбщност”.

Всички, които биха искали да се включат в конкурса и да представят дърво, което намират за специално, могат да го направят, като изпратят описание на дървото, историята му и поне 3 снимки на електронен адрес: [email protected] до 17.10.2022 г.

Предложението на кандидатите трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с участника.

Приемат се номинации за дървета от любители на природата на територията на цялата страна, включително на участвали в миналогодишни издания на конкурса дървета, ако до момента не са печелили приза „Дърво с корен“. 

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността за двете категории. 

То ще се проведе през ноември 2022 г.

Липа, Гложенски манастир, снимка: Евелина Димитрова
Липа, Гложенски манастир, снимка: Евелина Димитрова

Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.

Изискванията към изпращаните за участие в конкурса номинации на дървета са представени по-долу. 

Номинацията трябва да съдържа:

История на дървото

Разкажете с какво то е различно от другите дървета, какво го прави специално и защо заслужава да стане любимо дърво на България.

 

Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)

Минималните технически параметри на снимките следва да изпълняват условието да са поне 150 dpi.

Задължително е да се изпратят поне 3 снимки на номинираното дърво – 2 с пейзажна/ландшафтна ориентация на снимката и 1 портретна. Поне една от тях трябва да показва дървото в цял ръст.

Желателно е да изпратите и допълнителни снимки, на които в близък план да се виждат отделни части от него – клони, кора, листа, пъпки.

Това ще помогне на експертите в журито да потвърдят вида му.

От края на 2017 г. са въведени конкретни изисквания за качеството и авторството на снимките във връзка с общите условия на конкурса „Европейско дърво на годината“.

За участие в конкурса ще се приемат само дървета, за които са предоставени снимки с името на автора им, както и потвърждение в текста на номинацията за получено съгласие от автора за предоставяне и използване на фотографиите за целите на конкурса както от номиниращия, така и от фондация „ЕкоОбщност“ и от организаторите на конкурса „Европейско дърво на годината“.

Номиниращите лично носят отговорност при нарушение на авторски права на фотографи, чиито снимки са предоставили.

 

Местоположение на дървото

Населено място или местност, където расте дървото, и GPS координати.

 

Описание на дървото

Вид, височина, обиколка на ствола, възраст.

 

Информация за номиниращия

Имена и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефонен номер за връзка.

 

Номинации за несъществуващи към днешна дата или нарисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория „Дърво с корен” в предходни издания на конкурса не могат да участват повторно.

***

Тазгодишният конкурс “Дърво с корен” се провежда като част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Конкурсът „Дърво с корен 2022” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда в партньорство с „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Още новини