Николета Чапанова, посланичка на климата за България: промяната трябва да дойде от европейските лидери

Share
На снимката: Част от международната група на младите европейски посланици на климата по време на теренното им обучение в Кипър. Фото кредит: Николета Чапанова/ личен архив

Ученичките от Първа частна математическа гимназия, София – Ема Христова и Николета Чапанова взеха участие в международното лятно училище за климата, което се проведе в Изследователския център по околната среда (Cyprus Environmental Studies Centre) в Кипър от 9 до 16 юли 2022 година.

Българките бяха част от група от общо 13 млади посланици на климата от 11 европейски държави, които бяха излъчени измежду двата най-добри смесени международни отбора, участвали в Европейското състезание по дебати за климата през ноември 2021 г. по проект „Климат на промяна“ (#Climateofchange), в Брюксел, Белгия.

В рамките на седмица Еми и Ники получиха уникална възможност да потърсят връзката между климатичната криза, измененията в екосистемите и жизнената среда, и необходимите действия за забавяне на тези процеси чрез по-активното отношение и участие на младите хора и всички нас като граждани.

Двете млади момичета преминаха заедно с връстниците си през поредица интересни обучения, най-интересните от които безспорно бяха посещенията на територии, засегнати от брегова ерозия, ускоряваща се от климатичните промени; гори, пострадали от пожар, в които нагледно се запознаха с хода и факторите в процеса на възстановяване на екосистемите след подобно бедствие (все по-често наблюдавано през последните години, включително поради по-големите засушавания и периоди без валежи). С новите си приятели момичетата се научиха как да изготвят подкаст и да се включват активно в дейности, които създават по-широка осведоменост в европейското общество по въпросите за климатичните промени и личната отговорност по темата на всеки гражданин.

Ето какво ни разказа Николета за това незабравимо преживяване:

Избрани моменти от международното лятно училище в Кипър. Видео кредит: Николета Чапанова и участници в летния лагер.
*Представените в това видео мнения и материали принадлежат на авторите, които носят цялата отговорност за тях.

Току-що се прибирате от лятното училище в Кипър – в какво настроение ви заварваме? 

Определено вдъхновени, макар и малко изморени от целия път и всички приключения.

 Може ли да ни споделите общи изводи, до които достигнахте с останалите участници?

Всички се съгласихме, че климатичните промени вече са видими навсякъде – нетипично високи температури, по-малки количества вода, горски пожари. Успяхме да видим ефектите от всичко това по време на лагера. Още повече, по време на нашите дискусии основно преобладаваше мнението, че е нужно колективно действие на международно ниво. Индивидуалните действия, макар и да ни карат да се чувстваме полезни, не могат да се сравняват например с една официална забрана за използване на еднократна пластмаса в Европейския съюз.

Част от международната група на младите европейски посланици на климата
На снимката: Част от международната група на младите европейски посланици на климата по време на теренното им обучение в Кипър. Фото кредит: Николета Чапанова/ личен архив

Какво научихте по време на самите беседи? Коя е дискусията, която ви впечатли най-много?

Любимата ми беседа беше тази за горските пожари и как трябва да разчитаме повече на природата. Например, честа практика в Кипър е да се ползва солена (морска) вода за погасяването на пожарите, което, за жалост, не позволява на гората да се възстанови впоследствие. Също така практиката на залесяване от човека не винаги е най-доброто решение, защото новите дръвчета може да не са пригодени за тамошните условия.

Разкажете малко повече за практическото теренно обучение – къде ви заведоха и какво видяхте?

Разгледахме парк, в който имаше три зони – гора, преживяла пожар преди 3 години, друга – преди 15 и трета – преди 30. Беше изумително да се види промяната – как различни растителни видове успяват да се възстановят в различните зони. 

Направихме и преход през една от планините и успяхме да видим на живо горите с ценните за Кипър хвойни, които веднъж унищожени от пожар, постфактум няма да има как да бъдат заменени.

Също така се разходихме до близка река и известните кипърски водопади, където ни се даде шанс не само да се насладим на красотата им, но и да изследваме местните растителни видове.

Кредит: Николета Чапанова/ личен архив

Други терени, които видяхме набързо, бяха плажовете, където кипърските морски костенурки правят гнездата си.

Какво предстои в бъдеще? Кои са следващите стъпки за надграждане на наученото от всички вас, участниците в това събитие? Имате ли план за следващо такова?

Следващите стъпки още се градят – имаше разговори за нова младежка организация или нови срещи, но засега на персонално ниво бих казала, че ще се фокусирам върху това да използвам придобитите умения и знания в другите ми занимания.

 Какво бихте посъветвали всички млади хора, които имат отношение към промените в климата? Какво всеки един от нас може да направи?

Заключението до което стигнахме, беше, че хората не само трябва да са по-природосъобразни в начина си на живот, но и да изискват промяна от лидерите си. Всеки трябва да се възползва максимално от всякакви граждански организации и движения.

А какво бихте казали на своите връстници, за които тази тема все още не представлява интерес? Защо е важно да имаме мисъл за климатичните промени?

Мисля, че повечето млади хора вече виждат ясно ефектите от климатичните промени. А и именно затова действия на национално и международно ниво са важни. Няма как да убедим някой, който не иска да бъде убеден, но когато дадено действие е регулирано от закона (например, забраната за ползване на пластмасови сламки), ще се спазва от всички.

Избрани моменти от международното лятно училище в Кипър. Автор на видеото – Николета Чапанова. 
*Представените в това видео мнения и материали принадлежат на автора, който носи цялата отговорност за тях.

Още новини