Популярни личности от света на екологията у нас станаха посланици на “Климат на промяна” за България

Share

Известните български личности от света на екологията Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша” и създателят на популярните блог и подкаст “Thrift Sheep” Рада Бонева станаха посланици на европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange) за България. Двете добре познати със своите зелени инициативи и кампании българки се присъединиха към хилядите европейски граждани от общо 14 държави от Европейския съюз, които подкрепиха петицията “Климат на промяна” и споделиха с феновете си у нас защо тя е толкова важна чрез специални видео обръщения.

Илияна Стоилова. Кредит: Личен архив

“Моретата и океаните са част от дихателната система на Земята и произвеждат половината от кислорода на планетата. Вследствие на климатичните промени обаче балансът в морската среда се нарушава. Петицията “Климат на промяна” призовава за задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий, приканва към икономика на благосъстоянието, която е социално и екологично справедлива, и постигане на климатична неутралност до 2040 година”, аргументира мотивите си за присъединяване към инициативата сърфистката Илияна Стоилова, която доби голяма популярност покрай успешния си подвиг заедно с Йоан Колев през 2018 година, когато двамата прекосиха с уиндсърф цялото българско Черноморие, за да привлекат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

Илияна Стоилова. Кредит: Личен архив

Видео обръщението на Илияна Стоилова може да видите тук.

“В преломните времена, в които живеем, един от начините да защитим своето Утре е като бъдем активни и будни граждани” – допълва Рада, която е една от най-популярните и следени екоблогъри в България, и споделя – “Имаме още няколко дена, в които можем да подкрепим исканията на петицията “Климат на промяна”, която ще бъде връчена на представители на Европейската комисия в рамките на предстоящия COP27.”

Видео обръщението на Рада Бонева може да видите тук.

Освен исканията, свързани със спешни икономически мерки за ограничаване ефектите от климатичните промени, Рада припознава като изключително важни и социалните аспекти, залегнали в точките – осигуряване на подкрепа и схеми за защита на климатичните мигранти, принудени да напуснат обитанията си вследствие промяна на околната среда или климатични бедствия – наводненията, бурите и масивните пожари, на които ставаме свидетели последните години, както и предоставяне на по-голяма гласност на исканията на младото поколение, което да може да участва пълноценно при вземане на решенията, оформящи бъдещето му.

Рада Бонева. Кредит: Личен архив

Срокът за събиране на гласове за петицията “Климат на промяна” е 6 ноември, когато започва и 27-aта конференция на ООН за изменението на климата (COP27), която ще се проведе до 18 ноември 2022 г. в Шарм Ел Шейх, Египет.

На 11 ноември, представители на коалиция “Климат на промяна”, сред които ще бъде и 18-годишната българка Ема Христова, ще връчат резултатите от петицията на специално събитие на представители на Европейската комисия, в рамките на международната климатична конференция.

За Илияна Стоилова:

Илияна Стоилова е продуктов дизайнер, съ-основател на Ателие Трион. Занимава се активно с уиндсърф и водни спортове и е основател на сърф училище Акаша. Училището популяризира морската култура в България чрез активна спортна и социална дейност, както и чрез организиране на периодични почиствания на черноморските плажове и други екологични инициативи.

За Рада Бонева:

Рада Бонева е създател на съдържание, (еко) блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Любител и пазител на природата, проводник на полезно съдържание на достъпен български език.

За проект “Климат на промяна” (#ClimateOfChange):

Проект „Спри промяната на климата, постави начало на климат на промяна!“ е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвикваната от климатичните промени миграция, като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

 Основен стремеж на проекта е изграждане на по-добро бъдеще както за климатичните бежанци – човешкото лице на климатичните промени, така и за младите хора, които ще се сблъскат с най-лошите последствия от климатичната криза. Чрез въвличането на младежите в Европа проектът се старае да подчертае взаимозависимостите между местното и световното неравенство и даде възможност не само да променят своя начин на живот, но и да се превърнат в застъпници по въпросите, касаещи световната справедливост.

Още новини