Сметището за електронни отпадъци Агбогблоши в Гана – мястото, на което светът изхвърля боклуците си

Share

Днес в рубриката „Климат и лични истории“ отправяме поглед към Африка и града-сметище Агбогблоши в Гана, в който българският фотожурналист Делян Тодоров прекарва известно време и изследва в детайл. Настоящата история бе представена от Делян в рамките на срещата-разговор с него, в Дом на киното на 21 януари. Всички фотографии са част от фотоархива на Делян Тодоров.

Фото кредит: Делян Тодоров

Агбогблоши – най-голямото сметище за електронни отпадъци в Африка и едно от най-замърсените места в целия свят. Всяка година, милиони тонове електронни отпадъци от развитите страни биват изпращани там. Те пристигат основно от Европа, САЩ, Южна Корея и Япония и остават завинаги, превръщайки мястото в своеобразно глобално бунище, живеещо собствен живот. 

Фото кредит: Делян Тодоров

В този град-сметище, който съществува вече над 50 години, живеят над 80 000 души. Той се е превърнал в самостоятелна жилищна система – със своите правила, традиции и ежедневен живот, като човек може да види всякакви чудатости. Тук може да откриете принтери, касетофони, стари хладилници, автомобили, дори старата си Нокия 3310, която сте изхвърлили преди 15 години. Иронично на фона на апокалиптичните фотографии са построени спортни игрища върху тонове боклук, но децата тук не играят футбол, а събират и горят автомобилни гуми. Често те и много други жители на сметището се разхождат обагрени в различни цветове вследствие на избухналите в лицата и ръцете им тонер касети. При разглобяването в търсене на ценните метали, принтерните касети експлоадират и по този начин „боядисват“ работещите на Агбогблоши. Карнавал на екологичната катастрофа.

Фото кредит: Делян Тодоров

Сметището Агбогблоши е едно от най-болезнените видими доказателства за ограниченото действие на „Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане“ от 1989 година. Тя забранява развитите държави да изпращат към развиващите се стара техника и всякакви отпадъчни продукти, които биха могли да бъдат опасни за природата и човека. В конвенцията обаче съществуват „вратички“ и заобиколни пътища, които позволяват, ако определен отпадък се изпрати с цел рециклиране или дарение (ако то функционира), той да бъде законово транспортиран и приет. Почти без изключение тоновете отпадъци, които пристигат ежедневно в Агбогблоши са регистрирани именно като такива.

Фото кредит: Делян Тодоров

Резултатът на този етап е пристигането на огромни кораби-сметища, които акостират в Гана всеки ден и изсипват несметни количества отпадъци от развитите страни на територията на африканската държава, като след това те се поемат за преработване от местните жители. Самите те имат определени задачи по процеса на сортирането и обработката на боклука – например, има хора, които търсят и отделят ценните „находки“ – предмети, които съдържат олово, мед и други ценни метали. След това тези предмети се препродават и по този начин, работниците си докарват ежедневна надница от 5-6 долара.

Фото кредит: Делян Тодоров

Темата за сметището Агбогблоши е свързана с климатичните промени по два начина – единият е абсолютно очевидното замърсяване на околната среда и големи вреди за здравето на самите хора (много от тях имат наличие на високи нива на вредни метали в кръвта си); вторият – пренаселването.  Голяма част от хората, които живеят в Агбогблоши са мюсюлмани, които са пристигнали от северната част на Гана. Те са принудени да мигрират, тъй като, следствие на климатичните промени, пустинята Сахара „завзема“ все по-агресивно традиционно използвана за земеделие територия, която днес се предава под унищожителния натиск на пясъка и се превръща в негодна за отглеждане на каквото и да е била култура. Това е и причината жителите да се ориентират към миграция, търсейки щастието си в южната част на Гана.Там, надявайки се да открият временно препитание, те попадат в изкушаващата нямащите нищо прегръдка на Агбогблоши.

Фото кредит: Делян Тодоров

Сметището е в непосредствена близост и до самия център на столицата на Гана – Акра, което създава допълнителни проблеми за града, най-вече свързани с изгарянето и вредните емисии, които се отделят във въздуха. От друга страна, отпадъците, които не могат да се изгорят се оставят за временно складиране, което се превръща в перманентно и резултатът е трупане на нови и нови количества боклук и непрестанно разширяване на територията на сметището. 

Каква ли ще бъде съдбата на сметището за електронни отпадъци Агбогблоши през идните години, можем само да прогнозираме. Ако смятате, че системата се нуждае от промяна, отделете няколко минути и се запознайте с термина „Икономика на благосъстоянието“ и онова, което предлага тази алтернативна глобална икономическа система. 

Още новини