TEDx разговори: Как да подкрепим и ускорим решенията на климатичната криза

Share

TEDx разговори: Как да подкрепим и ускорим решенията на климатичната криза

Добрите идеи могат да променят начина, по който виждаме света и да ни подтикнат да действаме. С тази убеденост кампанията #ClimateOfChange поде обиколка из Европа с TED разговори, с участието на учени, общественици, творци и представители на гражданското общество, за да обсъди как идеите да се превърнат в действие в контекста на климатичната и социалната криза.

Кога за последно бяхте докоснати от великолепно изказване? Някога нечия реч променяла ли е начина, по който гледате на определена тема?

От речта на Грета Тунберг „Как смеете…“, изнесена пред световните водачи на Срещата на върха на ООН за действия в областта на климата, до въздействащото обръщение на сър Дейвид Атънбъро на COP26, най-новата история е богата на примери за забележителни изказвания, които подтикват обществото да отвори очите си за неотложността на климатичните промени.

Научнообоснованите факти и цифри са от съществено значение за повишаване на осведомеността за предстоящите климатични и социални предизвикателства, но думите и историите са тези, които носят по-дълбок смисъл и могат да повлияят на начина, по който хората възприемат тези факти. Човешките лица и човешките истории имат силата да получат широк отклик в колективната представа и хората им отвръщат с топлота.

Кампанията #ClimateOfChange се роди от убеждението, че само като вдъхновяваме и провокираме мирогледа на хората можем да се справим с най-големите предизвикателства на нашето време: климатична криза, вкоренена в икономическа система, изградена върху неравенството и мита за безкрайния растеж; принудително преселване на на милиони хора, причинено от същата; и надеждата на младите хора да обърнат тази посока и да изградят едно справедливо и устойчиво човешко бъдеще.

Промяната на хорската нагласа по тези сложни теми е нелека задача. Заедно с различни експерти с разнообразен опит подехме TEDx разговори: „Обратно броене“ – една европейска обиколка, целяща да обсъдим как можем да насърчим обществото да мисли по различен начин, пристъпвайки от идеи към действие и оказвайки действително влияние върху климатичната справедливост.

От причините, стоящи зад бездействието в областта на климата, до грешния подход към климатичната миграция, или защо младите хора държат ключа към системната промяна – по-долу ще намерите няколко предизвикващи размисъл изказвания, направени по време на първия етап от обиколката, организиран от TEDx Ixelles в Брюксел на 18 декември 2021 г.

Настанете се удобно и се пригответе да поставите под въпрос „очилата“, през които гледате на света.

 

Седемте дракона на климатичното бездействие

„Наш враг не са хората, а идеите.“ Изглежда, че съвременната култура ни е подмамила да мислим, че нещата винаги опират до „добрите“ срещу „лошите“. Но не такава е действителността. А по отношение на климатичната криза разковничето е всички да работим заедно в една посока.

Бун Брейн е активист за климатична справедливост в „Петъци за бъдеще“ и „Младежи за климата“. Той страстно обяснява, че обвиняването и засрамването не сработват, защото почти всички ние сме изправени пред сходен набор от психологически въздействия. Така че, вместо това, не трябва ли да протегнем ръка, за да накараме другите да преодолеят тези прегради?

 

Промяна в говоренето за екологичната миграция

Представете си, че е 2070 година и нищо не се е променило към по-добро: близо една пета от планетата е необитаема поради суровите условия на околната среда. Милиарди хора, които наричат земята си „дом“, са били принудени да се преместят. Ето как заедно можем да сътворим „нова история за разказване“.

Като млад професионалист, изучавал педагогика, политически науки и разрешаване на конфликти, Натали има за цел да се застъпва за достойнството и правата на най-уязвимите. В своите изследвания, проектна и теренна работа тя отделя особено внимание на пресечните въпроси, касаещи засегнати от климатичните промени хора, положението на жените и момичетата, младите хора и децата, и мигрантите и бежанците.

 

Децата не са добре

Какво означава за вас изменението на климата? Проф. Вим Тиери разкрива неравенствата между поколенията, изложени на екстремни климатични условия.

Вим Тиери е климатолог със специфичен интерес към моделирането на екстремни събития в променящ се климат. Списание „Форбс“ наскоро го отличи в списъка си „30 под 30 Европа“ за 2017 г., събирайки заедно „най-ярките млади предприемачи, новатори и променящи играта в Европа“.

 

Кой стои зад вашето „ние“ в световната политика?

Кого имат предвид  световните водачи, когато казват „ние“ или „нашите хора“, докато проповядват? Как могат чернокожите, коренното население и цветнокожите общности да принадлежат към това „ние“, когато се шири такъв неуспех в разпознаването на политическите и социално-икономическите причини на свързаните с климата кризи?

Джада Кенеди е климатичен активист в „Международни петъци за бъдеще“. В изказването си се противопоставя на емоционалните действителни последици от климатичната криза, свързани със социалните й измерения в настоящата обществена система.

 

Силата на лошите навици

Ева Грубер е личен наставник по навици и автор на най-продавана книга. Тя говори за разобличаването на умствения ни самосаботаж и установяването на добри навици. Около 6 часа от деня ни са основани на предимно несъзнателни привички, което означава, че това може да промени играта! Чрез упражняването в добри навици можем да изградим подкрепящо поведение и да имаме по-здравословни отношения със своя екип, колеги и семейство, както и да подобрим своето върхово представяне в моментите, когато сме напрегнати, ядосани или несигурни.

 

Кои промени са най-важни за нас?

Начинът, по който оценяваме промяната, е важен, но рядко се замисляме за него. Пускаме проби, правим изявления какво е доброто бъдеще за човечеството и оставяме нещата дотам. Но оценяваме ли уменията и надеждите, или се ограничаваме до това, което изглежда веществено? Или просто използваме бъдещето, използваме промяната, за да сме прави? Сложното мислене е единственият ни път към действителното разбиране на екосистемите около нас.

Сложност, деколониалност, пространства за разговор, бъдеще и закон – каква е връзката между всичко това? Откриването на отговора е в основата на професионалната, личната и изследователската работа на Куаму. От 2014 г. насам тя подпомага експерименти (пространства за разговори), за да даде възможност на хора като вас и мен да обсъждат важни за тях теми и да използват собствени думи.

 

Защо младите хора трябва да вярват в по-доброто бъдеще?

Почетният представител на УНИЦЕФ Али Махлоджи говори за принципите, съгласно които младите хора могат да живеят, учат и работят, и които ще направят по-светло нашето общо бъдеще, но най-вече тяхното.

Али Махлоджи е родом от Иран и е международен предприемач, основател на Whatchado, младежки посланик на ЕС, лектор, инвеститор, консултант и автор.

 

📢 Вашият глас също е от значение! Не се колебайте да подпишете нашата петиция #ClimateOfChange до Европейската комисия, за да поискате дълбоки промени в политиката относно климатичната справедливост.

Още новини