Девет младежи бяха отличени в европейския турнир по дебати за климата

Share

Победата си заслужиха отборите „Сократ“ и „Лао Дзъ“

Два са младежките отбори, които спечелиха във финала на европейските дебати #ClimateOfChange, който се състоя в Брюксел в петък, 12 ноември. В категорията за гимназисти с първо място бе отличен отбор „Сократ“ (на заглавната снимка), в състав: Сирин Бен Рашед (Франция), Белу Лопес Лано (Испания), Тиаго Фортес (Португалия), Фанулис Панайотис (Гърция), Брина Мохар (Словения), Данай Фела (Кипър). Сред студентските екипи победата си извоюва отбор „Лао Дзъ“, с членове: Леонор Медон (Португалия), Панайота Далку (Гърция) и Палома Абрил Понсела (Испания).

Заключителният кръг на европейското състезание по дебати, част от международния проект „Климат на промяна“, протече от 10 до 12 ноември 2021 г. Събитието събра над 100 младежи на възраст от 16 до 26 г. от 13 държави – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Франция. Първоначалните 26 екипа, които бяха предварително разделени, за да сформират отбори със смесено участие на млади хора от различни националности, имаха възможност да представят и защитят своите гледни точки по съществени за нашето бъдеще въпроси, които търсят връзката между климатичната криза, миграцията и политическите решения, нужни за постигането на климатична справедливост. През тези три дни всички участници успяха да покажат уменията си за дебатиране, за работа в международен екип, за анализиране на проблеми и изготвяне на стратегия за защитаване на основната отборна позиция – „за“ или „против“ дадено твърдение. Дебатьорите освен това допълнително изложиха своите предложения по разискваните теми по време на срещата им с членове на Европейския парламент, организирана онлайн на 11 ноември в зала „Яйцето“ в Брюксел.

 

Отбор „Лао Дзъ“ – победител в категорията за студенти в европейския финален кръг на младежките дебати #ClimateOfChange, 12.11.2021 г, Брюксел.
Отбор „Лао Дзъ“ – победител в категорията за студенти в европейския финален кръг на младежките дебати #ClimateOfChange, 12.11.2021 г, Брюксел.

 

„Видях едни младежи, много устремени и вдъхновени по темите, които предстоеше да обсъждат.“, казва Илария Фонтана от отдел „Европейски програми“ на „WeWorld“ (водещата организация по проекта) и съдия в някои от дебатите. „Беше прекрасно да наблюдавам как тези момчета и момичета от различни народности се срещат и в общите моменти извън дебатите и продължават да говорят по обсъжданите въпроси, в един непрекъснат обмен между европейски граждани.“

Сред темите, подложени на дебат, бяха: „Трябва ли страните с високи доходи да плащат солидарна такса за опазване на климата на страните със среден и нисък доход?“, „Да се въведе ли международна защита за климатичните бежанци?“, „Европейският парламент трябва да признае екоцида за престъпление на европейско и международно ниво.“, „Мултинационалните компании трябва да носят отговорност за всякакви екологични щети, настъпили в която и да е точка от тяхната доставна верига.“, „Всяка устойчива и справедлива продоволствена система трябва да може да се възползва от данъчни облаги.“

Журито бе съставено от шестима международни експерти и обучители, които излъчиха и титулуваха победителите като „Шампиони за човешка икономика“ и им връчиха грамота. Отличените участници на първите 4 места в двете възрастови категории получиха набор от екологосъобразно произведени материали, предоставени от партньорите по проекта – бележници с хартия от устойчиво добита дървесина, моливи за „засаждане“ с биоразградима капсула със семена на подправки, торбички от биопамук и др.

 

Ученици от ПЧМГ в София, чийто отбор се класира за участие в европейския финален кръг на младежките дебати #ClimateOfChange.
Ученици от ПЧМГ в София, чийто отбор се класира за участие в европейския финален кръг на младежките дебати #ClimateOfChange.

 

От българска страна участие в предизвикателството взеха ученици от Първа частна математическа гимназия в София – Александър Драганов, Ема Христова, Ива Камбитова, Кристиан Кръстев, Николай Драганов, Николета Чапанова, които през юни тази година спечелиха първото място в националния етап на „Дебати за климата“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Отборът бе ръководен от Антония Влъчкова от ПЧМГ. От шестимата ни дебатьори до полуфинала на европейския турнир достигнаха Ема и Николета, чиито отбори се класираха съответно на второ и трето място в категорията за ученици.

Всички присъстваха и на закриващия спектакъл от европейското турне #ClimateOfChange – съвременно цирково шоу, създадено от италианската трупа MagdaClan. По време на своите четири вечерни представления, от 10 до 13 ноември в Tour&Taxis в Брюксел, артистите предложиха едно зрелищно преживяване и разбиране за климатичните предизвикателства, които ни очакват.

Наградата за победителите и още 17 младежи е учебно посещение в страна от Глобалния юг (Сенегал, Камбоджа, Етиопия или Гватемала) догодина, където те ще се запознаят с въздействието от изменението на климата върху живота на местното население. Целта е младежите да се превърнат в застъпници за „климат на промяна“ и да разпространят своите преживявания от видяното, като дадат глас на идеите си за промяна в действащите политики и ежедневния живот, които биха помогнали ходът на климатичната криза да бъде овладян и спрян. През следващите месеци им предстои поредица от подготвителни обучения за посещението, по време на което те ще се превърнат в своеобразни посланици за климата.

Поздравяваме всички участници в това предизвикателство и им пожелаваме да продължат да бъдат пример и вдъхновение за своите връстници към „климат на промяна“!

Още новини