Цирковият спектакъл „WeLand“ идва, за да преобърне представите ни за климатичните промени

Share

Ние използваме думи, но това шоу ползва много повече от думи. Думите описват ситуации, дават обяснение на някои детайли, но това шоу говори чрез изображения.”

Първият спектакъл от общоевропейското турне за климата #ClimateOfChange на артистите от Цирк „MagdaClan“ е тази събота в София, като част от програмата на Мини Арт Фест 11. Входът е свободен и се надяваме на голяма публика, която да се потопи в магичния свят на съвременното цирково шоу и да вникне в посланията на артистите.

Как изглеждат климатичните промени през призмата на цирковото изкуство? С какви предизвикателства се сблъскват артистите при създаването на спектакъла и какви реакции от публиката в България очакват италианците? Разговаряме с Акиле Дзони, проджект мениджър и дългогодишен музикант в екипа на MagdaClan.

Как се чувстваш за старта на #ClimateOfChange турнето, което започва от София? Тук ви предстои първото официално шоу на „WeLand“ пред голяма публика.

Много съм развълнуван! Малко се притеснявахме за дългия път до тук, защото това е най-далечната точка от Италия, до която трябваше да пристигнем с техниката и конструкциите за сцената. Но успяхме, тук сме. Страхотно е да дойдем като част от този проект, но също и винаги сме искали MagdaClan да има спектакъл на Балканите. Така че, това е изключително приятен повод за нас и ние много се радваме.

Как очаквате да реагира публиката?

Изключително ми е интересно каква ще бъде реакцията на публиката. Подготвихме този спектакъл в Италия, с помощ на хора от Северна Европа, и съм любопитен да видя как хората от Източна Европа ще възприемат и реагират на шоуто. Това е и целта на този проект – да обедини различни култури от Европа и не само. Проектът има международен образ и наистина се надявам, че публиката ще го възприеме и разбере посланието.

Как се роди идеята за „WeLand“?

След като бяхме избрани да направим това шоу и да бъдем част от #ClimatеOfChange, започнахме да мислим как циркът може да говори по тези въпроси. Обикновено нашият начин на работа е първо да започнем с физическите и акробатични елементи, музиката, и след това намираме обединителна точка, която ни подсказва, че това е идеята и посланието. С „WeLand“ е точно обратното. Беше много интересно, защото ни накара да се адаптираме. Идеята се роди с много труд и упоритост. Как превеждаме концепция в изображение? Ние използваме думи, но това шоу ползва много повече от думи. Думите описват ситуации, дават обяснение на някои детайли, но това шоу говори чрез изображения. 

Какви изображения създадохте, за да представите климатичния проблем?

Нашият спектакъл не представя просто едно решение, ние не даваме решения. Ние искаме да представим климатичните проблеми такива каквито са, да говорим за проблемите и да покажем как хората по света реагират. Нашият начин да говорим за концепцията за климатичните промени и климатичната миграция е чрез спектакъла.

Разделихме героите в него в четири категории – хора от различни точки на света, които са повлияни от климатичните промени и трябва да мигрират. Имаме персонаж, който живее в близост до крайбрежие и когато нивото на водата се покачва, този човек трябва да се премести. Имаме персонаж, който живее в опустинен район и трябва да се премести. Имаме хора, които живеят в близост до гори с често случващи се горски пожари. Последната категория са хора, които живеят в арктическите райони, където проблем е топенето на ледовете и промените в екосистемата. Включили сме и пети образ, който показва „богатото“ население на света, което смята, че всичко може да се реши с пари и също се опитва да изкара пари от проблемите на бедните хора. Този образ е малко по-тъмен. Това са петте персонажа, които сме обединили.

В този спектакъл имаме шоу вътре в шоуто. Персонажите започват да се оформят по време на спектакъла – всички са циркови артисти в началото, но се трансформират постепенно в климатични мигранти. 

Имаше ли трудности при създаването на спектакъла? 

Определено беше предизвикателство. По принцип, за да се създаде такъв спектакъл е нужно поне година и половина работа. Трябваше първо да изградим и да създадем сцената, след това да създадем спектакъла. Ние го направихме за четири месеца. Много се гордеем с това. Спектакълът се получи добре и реално говори за проблема, за който искаме да говори.

Кое е най-силното послание, което бихте искали да се запомни от публиката? 

Смятам, че най-важното ни послание е, че реалността на този проблем е сложна и няма лесен начин за справяне с него. Когато гледах шоуто, бях учуден от нещо. Ние създадохме спектакъла с някаква ясна визия, но има части от спектакъла, които нямат конкретна цел, те са просто артистични решения. И бях впечатлен, че хора, които не знаят каква е нашата визия, не знаят каква е идеята зад шоуто, видяха нещо, което не беше умишлено написано. Видяха повече послания и различни от тези, които ние съзнателно сме създали. Това ме наведе на мисълта, че ние имаме повече от едно решение на проблема, не е само едно единствено. Трябва да намерим начин да се обединим, да намерим единна визия за проблема, да уважаваме различията си и да ги използваме – това е начинът да постигнем промяната.

 

Спектакълът „WeLand” можете да гледате на 24 юли от 20 ч. и на 25 юли от 20:45 ч. на паркинга пред стадион „Академик“, срещу парк „Гео Милев“. Вход свободен. 

Организатори на Мини Арт Фест 11 са фондация „ЕкоОбщност“ и фондация „Мини Арт“. Пълната програма на тридневния фестивал може да видите тук. 

Още новини