Το ήξερες ότι…

Share
  • Χώρες και άτομα που συμβάλλουν λιγότερο στην περιβαλλοντική κρίση είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της.

Φυσικά η κλιματική αλλαγή αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά δεν είναι όλη αυτή η ιστορία. Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι περιθωριοποιημένες χώρες και οι άνθρωποι πλήττονται δυσανάλογα από τις τρομερές συνέπειές της, στην επιβίωση, στην εργασία, στην υγεία και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

  • H κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει τη μετανάστευση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν είτε στη χώρα τους είτε πέρα ​​από τα σύνορα τους. Η μειοψηφία των ανθρώπων καταλήγει να πηγαίνει πιο μακριά στην Ευρώπη. Παρά τη θέλησή τους θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια, την οικογένεια, τους φίλους τους και μερικές φορές τα υπάρχοντά τους, σε μια απελπιστική αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή.

  • Η κλιματική αλλαγή ενισχύει την παγκόσμια αδικία.

Μερικοί Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν την πολυτέλεια να ακολουθούν μια σωστή προς το περιβάλλον στάση ζωής, αλλά ολόκληρη η κοινωνία βασίζεται στην ακραία κατανάλωση. Εάν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν σαν μέσος κάτοικος της Ευρώπης, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες, όπως η Γη για να μας υποστηρίξουν! Τα άτομα που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή μπορούν να υποστούν ζημιά στην υγεία και την περιουσία τους, να στερηθούν τα προς το ζην, να υποστούν ανεπανόρθωτο κακό και να χάσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

  • Οι άνθρωποι ως θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Τα άτομα που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν συχνά στερούνται κατάλληλης νομικής και κοινωνικής προστασίας. Συχνά πρέπει να δεχτούν μια θέση εργασίας  σε βάρος όμως της προσωπικής τους ελευθερίας προκειμένου να επιβιώσουν. Άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στα πιο βασικά δικαιώματα του ανθρώπου και των εργαζομένων τείνουν να είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, ακόμη και σε συνθήκες δουλείας, καθώς οι εργοδότες τους τα εκμεταλλεύονται.

Περισσότερα νέα