Δεν είναι η πρώτη φορά που το κλίμα του πλανήτη αλλάζει. Έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Οι δραστικές αλλαγές, όμως, που βλέπουμε σήμερα οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει, με συνεχείς εξορύξεις φυσικών πόρων και χρήση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή του πλανήτη. Εκτός αυτού, σε ανθρώπινο επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή βασίζεται σε ανισότητες, καθώς οι εταιρείες και οι πλούσιες κοινωνίες αντλούν κέρδη από τους φυσικούς πόρους, τη ζωή και τα οικοσυστήματα των υπολοίπων.
Το #ClimateofChange βλέπει την κλιματική κρίση ως μία κρίση συνυφασμένη με τη μετανάστευση, που έχει τις ρίζες της στις αδικίες του οικονομικού συστήματος.
Η συμμετοχή στην εκστρατεία μας θεωρείται καίρια για τη διασφάλιση μίας δίκαιης μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα, το οποίο εντέλει να λειτουργεί για όλους.
Όσο κι αν μοιάζει περίπλοκο, οι άνθρωποι, η φύση και η οικονομία επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος και η σχέση τους είναι αλληλένδετη. Θα πρέπει, λοιπόν, να τα προσεγγίζουμε σφαιρικά κι όχι μεμονωμένα.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών και ατομικών αποφάσεων τις οικολογικές και κοινωνικές πτυχές του ζητήματος. Η κλιματική δικαιοσύνη για όλους είναι θέμα δικαιωμάτων. Για μία δίκαιη μετάβαση, η εκστρατεία μας απαιτεί σωστές αλλαγές στους νόμους από την πλευρά των κυβερνήσεων.
Ο όρος «δίκαιη μετάβαση» δεν ορίζει μόνο πώς θα είναι αυτό το νέο σύστημα, αλλά και πως θα φτάσουμε εκεί. Μία δίκαιη μετάβαση σημαίνει ότι στη διαδικασία προς την αλλαγή διασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών αναγκών και η κοινωνική ευημερία για όλους.
Για αυτούς τους λόγους, με το #ClimateOfChange ζητάμε: