Το όραμά μας

Σπόροι ενός Νέου Κόσμου
Τι ακριβώς είναι το #ClimateOfChange;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κλίμα του πλανήτη αλλάζει. Έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Οι δραστικές αλλαγές, όμως, που βλέπουμε σήμερα οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει, με συνεχείς εξορύξεις φυσικών πόρων και χρήση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή του πλανήτη. Εκτός αυτού, σε ανθρώπινο επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή βασίζεται σε ανισότητες, καθώς οι εταιρείες και οι πλούσιες κοινωνίες αντλούν κέρδη από τους φυσικούς πόρους, τη ζωή και τα οικοσυστήματα των υπολοίπων.

Το #ClimateofChange βλέπει την κλιματική κρίση ως μία κρίση συνυφασμένη με τη μετανάστευση, που έχει τις ρίζες της στις αδικίες του οικονομικού συστήματος.

Η συμμετοχή στην εκστρατεία μας θεωρείται καίρια για τη διασφάλιση μίας δίκαιης μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα, το οποίο εντέλει να λειτουργεί για όλους.

Όσο κι αν μοιάζει περίπλοκο, οι άνθρωποι, η φύση και η οικονομία επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος και η σχέση τους είναι αλληλένδετη. Θα πρέπει, λοιπόν, να τα προσεγγίζουμε σφαιρικά κι όχι μεμονωμένα.

The environmental crisis is a social crisis

Φυσικά η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι χώρες και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο πλήττονται δυσανάλογα από τις τρομερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον βιοπορισμό, την εργασία, την υγεία, την πρόσβαση στα δικαιώματα. Οι χώρες και τα άτομα που συμβάλλουν λιγότερο στην περιβαλλοντική κρίση είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της.
Μπορεί κάποιοι να έχουν την πολυτέλεια να υιοθετήσουν έναν οικολογικό τρόπο ζωής, αλλά οι δυτικές κοινωνίες βασίζονται γενικά στην υπερβολική κατανάλωση. Εάν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν όπως ένας μέσος κάτοικος της ΕΕ, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες στο μέγεθος της γης για να μας συντηρήσουν! Οι άνθρωποι που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να χάσουν την υγεία και την περιουσία τους, να στερηθούν τα μέσα βιοπορισμού τους, να αποκτήσουν χρέη που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπληρώσουν και να χάσουν τη δυνατότητά τους να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή στο σπίτι τους.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσουν στη μετανάστευση των ανθρώπων είτε εντός της χώρας τους είτε εκτός συνόρων. Συνήθως μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που καταλήγουν πιο μακριά και φτάνουν ως στην Ευρώπη. Αναγκάζονται χωρίς τη θέλησή τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τα υπάρχοντά τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν πολλές φορές δεν έχουν την απαραίτητη νομική και κοινωνική προστασία. Συχνά αναγκάζονται να κάνουν ό,τι δουλειά βρουν, ακόμα και εις βάρος της ελευθερίας τους. Οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα είναι ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να τους εκμεταλλεύονται συχνά οι άλλοι ή και να καταλήγουν σε μια σύγχρονη μορφή δουλείας.
Όταν οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά χρησιμοποιούνται ως άτυπο εργατικό δυναμικό, προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηήσεων και εταιρειών που τους εκμεταλλεύονται και εκείνων που σέβονται τα ανθρώπινα, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα και πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζομένους τους.
Όταν λιγοστεύουν οι φυσικοί πόροι, οι θέσεις εργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί να προκληθούν βίαιες συγκρούσεις, καθώς οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν. Εάν δεν μπορούν να φύγουν από ένα μέρος όπου δεν έχουν εργασία ή τροφή, μπορεί να προκύψουν καταστάσεις επείγουσας ανάγκης με ανυπολόγιστο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών και ατομικών αποφάσεων τις οικολογικές και κοινωνικές πτυχές του ζητήματος. Η κλιματική δικαιοσύνη για όλους είναι θέμα δικαιωμάτων. Για μία δίκαιη μετάβαση, η εκστρατεία μας απαιτεί σωστές αλλαγές στους νόμους από την πλευρά των κυβερνήσεων.

Ο όρος «δίκαιη μετάβαση» δεν ορίζει μόνο πώς θα είναι αυτό το νέο σύστημα, αλλά και πως θα φτάσουμε εκεί. Μία δίκαιη μετάβαση σημαίνει ότι στη διαδικασία προς την αλλαγή διασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών αναγκών και η κοινωνική ευημερία για όλους.

Για αυτούς τους λόγους, με το #ClimateOfChange ζητάμε:

1. Να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C επιτυγχάνοντας κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ έως το 2040, μία δεκαετία νωρίτερα από τον ισχύοντα στόχο του 2050:

Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, ενθαρρύνοντας τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στους κρίσιμους τομείς της παραγωγής ενέργειας, της θέρμανσης και των μεταφορών.

2. Να γίνει στροφή προς μία κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη οικονομία, η οποία να υπηρετεί την κοινωνία και τη φύση και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.

Αυτό το νέο οικονομικό μοντέλο πρέπει να είναι δημοκρατικό, δίκαιο και να βασίζεται στην ευημερία όλων των πολιτών παγκόσμια. Τα κράτη που συμβάλλουν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αποκαθιστούν τις ζημίες και απώλειες των πληθυσμών που πλήττονται σοβαρότερα, χρηματοδοτώντας διεθνείς μηχανισμούς και στηρίζοντας μέτρα προσαρμογής σε χώρες, οι οποίες πλήττονται.

3. Να υιοθετηθούν πολιτικές ασφαλούς μετανάστευσης.

Οι πολιτικές ασφαλούς μετανάστευσης και η νομική προστασία επιτρέπουν στους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο να μεταναστεύουν, ως στρατηγική προσαρμογής στην περιβαλλοντική κρίση, ασκώντας το καθολικό δικαίωμα στην κινητικότητα.

4. Να ενσωματώνονται οι απόψεις της νεολαίας στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Οι νέοι και οι μελλοντικές γενιές είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, είναι και αυτοί που μπορούν πράγματι να αλλάξουν τον κόσμο!. Το #ClimateOfChange επιδιώκει να ενημερώσει, να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τους νέους ως υπέρμαχους της αλλαγής.

Χρειαζόμαστε δεσμευτικούς κανόνες για να επιτύχουμε κλιματική δικαιοσύνη για όλους –
για την ευημερία του πλανήτη μας και ΟΛΩΝ των κατοίκων του!