Οι τελικοί αγώνες ρητορικής του προγράμματος Climate of Change ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 26 Ιουνίου διαδικτυακά, σε πολύ ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα. Οι αγώνες διοργανώθηκαν με την επιστημονική ευθύνη και συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και απευθύνονταν σε νέους και νέες 15-26 ετών που φοιτούν σε λύκεια και πανεπιστήμια. Στόχος ήταν οι νέοι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για ζητήματα όπως είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα και να συζητήσουν γι’ αυτά τα ζητήματα επιχειρηματολογώντας!
Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον των νέων ήταν πολύ ζωηρό καθώς στους πανελλήνιους αγώνες συμμετείχαν περίπου 300 νέοι και νέες από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σχεδόν 100 φοιτητές και φοιτήτριες από Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα..
Από αυτούς 24 μαθητές/ριες και 12 φοιτητές/ριες προκρίθηκαν και πήραν μέρος στους τελικούς στις 26 Ιουνίου, όπου διαγωνίστηκαν σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την κλιματική δικαιοσύνη και τη μετανάστευση. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα των τελικών για τα λύκεια ήταν «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές ανοιχτών συνόρων λόγω και της κλιματικής μετανάστευσης», ενώ για τα πανεπιστήμια «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απειλεί μόνιμα τις Δημοκρατικές κατακτήσεις». Οι ομάδες αγωνίστηκαν με συνέπεια και πάθος, επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά του θέματος που είχαν και κάπως έτσι φτάσαμε στις νικήτριες ομάδες!
Οι νικήτριες ομάδες προέρχονται από το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου και το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, ενώ οι ομάδες των πανεπιστημίων είναι από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι νικητές και οι νικήτριες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες, όπου θα γνωριστούν με νέους και νέες από 12 χώρες της Ευρώπης, θα συναντηθούν με Ευρωβουλευτές, θα συμμετέχουν σε μεικτούς αγώνες ρητορικής, σε εργαστήρια και πολλά άλλα!
Όμως καλύτερα είναι να μιλήσουν οι ίδιοι οι νικητές και νικήτριες για την εμπειρία τους και τις προσδοκίες τους!
Ο Παύλος Ζαγοράκης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μας είπε ότι «Οι αγώνες στο πλαίσιο του προγράμματος Climate of Change ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Δεν μπορώ να κρύψω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου σχετικά με την προβολή που δέχθηκε η ρητορική ως αντικείμενο. Πρόκειται για μία τέχνη παρεξηγημένη που επιτέλους βρέθηκε από το περιθώριο στο προσκήνιο.»
Αντίστοιχα με τη σειρά της η Ειρήνη Βυζιργιαννάκη από το ΕΚΠΑ, μας είπε ότι «Η συμμετοχή στους αγώνες ρητορικής #ClimateofChange υπήρξε μια εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε έθεσε σε νέες βάσεις το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, καθώς υπογράμμισε πέρα από την οικολογική και την ανθρώπινη διάσταση, τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της. Προσδοκούμε ότι ο πανευρωπαϊκός πλέον διάλογος θα μας δώσει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε περαιτέρω στο αίτημα για αειφορία και κλιματική δικαιοσύνη, το οποίο ήδη μας απασχόλησε στις ψηφιακές αίθουσες των αγώνων. Ευελπιστούμε δε ότι οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης θα το αναδείξουν σε προτεραιότητα της κοινωνίας των πολιτών.»
«Οι αγώνες επιχειρηματολογίας αναδεικνύουν την αγωνία για τη ζωή, τη φύση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευημερία» μοιράστηκε μαζί μας η μαθήτρια Ανθή Μπουσούνη από το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας. Αυτό που όπως είπε πήρε από τη συμμετοχή της στους αγώνες είναι η φλόγα της επιθυμίας για κινητοποίηση! Μέσα από τους αγώνες άρχισε να έχει μία σφαιρική αντίληψη και οικουμενική ευαισθητοποίηση για τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ενώ είχε την ευκαιρία να καλλιεργήσει το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και υπευθυνότητας. Με τη βοήθεια της ομάδας της, πέρασε από το εγώ στο εμείς, έμαθε να ακούει προσεκτικά και ευγενικά την αντίθετη άποψη και να έχει ανοιχτό μυαλό, ενώ κατέληξε στο ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά επιχειρηματολογώντας!
Τέλος, η Παναγιώτα Δάλκου, επίσης από το ΕΚΠΑ μας είπε ότι «σε έναν πλανήτη που κραυγάζει απελπισμένα «βοήθεια», σε μια εποχή που οι άνθρωποι αρχίζουν επιτέλους να συνειδητοποιούν την ευθύνη τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην πρόληψη της επιδείνωσής της, πρωτοβουλίες σαν κι αυτή αναζωπυρώνουν τις ελπίδες της νέας γενιάς για έναν καλύτερο κόσμο». Έμεινε πολύ ικανοποιημένη από τη συμμετοχή της στους αγώνες και από τη διοργάνωση, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπόρεσε να ακουστεί η φωνή των νέων λίγο πιο δυνατά, ενώ κατέληξε στο ότι «μόνοι μας είμαστε πνοή, ενωμένοι είμαστε κλίμα».
Τους αγώνες ρητορικής στην Ελλάδα διοργανώνει η ActionAid σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος “End Climate Change, Start Climate of Change”, υπό τον συντονισμό της WeWorld και την υποστήριξη του BIC Corporate Foundation. Η οργάνωση οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη κα Βάλια Λουτριανάκη και Παναγιώτα Γιαννοπούλου για την αγαστή συνεργασία τους στην πραγματοποίηση των αγώνων.