Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Comics για νέους 18-25 ετών

Share

Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με Comics για νέους 18-25 ετών

Γνωρίζατε ότι σήμερα τουλάχιστον το 1% του πλανήτη είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από υπερθέρμανση, γεγονός που τις καθιστά δύσκολα κατοικήσιμες και ότι μέχρι το 2070, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 19%, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της χώρας τους; Επίσης, πόσοι από εσάς ξέρετε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατα προγνωστικά μοντέλα, θα οδηγήσουν σχεδόν περισσότερα από 143 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική να γίνουν περιβαλλοντικοί μετανάστες μέχρι το 2050; Πώς μπορούμε λοιπόν να βελτιώσουμε την ενημέρωσή μας, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ανθεκτικότητά μας στα νέα κύματα περιβαλλοντικών μεταναστών;

Η Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Ολλανδικό οργανισμό Drawing the Times και το Comicdom Con Athens διοργανώνουν στο πλαίσιο του προγράμματος Climate of Change, σε συνεργασία με την Actionaid 4 δίωρα εργαστήρια comics journalism για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και κυρίως να οραματιστούμε το μέλλον του πλανήτη μας και των ανθρώπων που τον κατοικούν. Με όχημα τα comics θα ερευνήσουμε, θα συλλέξουμε και θα συνθέσουμε πληροφορίες και στη συνέχεια θα αφηγηθούμε τις δικές μας ιστορίες.

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες/’Ωρες:

Πέμπτη 14/04: 19.00-21.00

Παρασκευή 15/04: 19.00-21.00

Σάββατο 16/04: 11.00-13.00

Κυριακή 17/04: 11.00-13.00

Τοποθεσία: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα

Γλώσσα: Αγγλικά με δυνατότητα μετάφρασης

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:

[email protected] or 6983050292 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Ημέρα 1:

Εισαγωγή στα comics και τη σχέση τους με τη δημοσιογραφία

Ασκήσεις σχεδίου σε ζευγάρια

Η μεθοδολογία της συνέντευξης

Ημέρα 2:

Τι είναι η δημοσιογραφία με comics;

Η έννοια της περιβαλλοντικής μετανάστευσης

Ασκήσεις σχεδίου στην πόλη

Ημέρα 3:

Αφηγηματικές ασκήσεις και η εφαρμογή τους στα comics

Ημέρα 4:

Δημιουργία comics

Εισηγήτριες:

Eva HilhorstDrawing the Times

Η Eva Hilhorst είναι αρχισυντάκτρια του Drawing the Times, ενώ παράλληλα εργάζεται ο graphic journalist τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στην Ολλανδική εφημερίδα και σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως οι De Correspondent και Symbolia. Παράλληλα διδάσκει στην Ακαδημία Τεχνών της Ουτρέχτης και διοργανώνει εργαστήρια για τη δημοσιογραφία για comics.

Το Drawing the Times είναι μια πλατφόρμα όπου αφοσιωμένοι γραφίστες δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν έργα που ενημερώνουν, διασκεδάζουν, προσελκύουν και προκαλούν τους αναγνώστες σε παγκόσμια θέματα και τοπικές ιστορίες. Μπορούν να είναι ιστορίες φόντου σε μορφή κόμικ, ρεπορτάζ, ζωντανά σκίτσα, γραφήματα, κινούμενα σχέδια και πολλά άλλα. Με μια ποικιλία απόψεων και προσωπικών στυλ, το Drawing the Times δείχνει τι μπορεί να πετύχει η γραφική δημοσιογραφία.

Δρ. Λήδα Τσενέ

Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα social media. Από το 2008 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ως ερευνήτρια και διδάσκουσα. Το 2010-2014 δίδαξε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, ενώ από το 2012 διδάσκει στο ΜΠΣ Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2013 συνεργάζεται ως διδάσκουσα με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ από από τα 2012 συντονίζει δύο διαδικτυακά σεμινάρια στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα τις νέες τεχνολογίες και την πολιτιστική διαχείριση και επιχειρηματικότητα. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και επικοινωνίας, ενώ από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Comicdom Press και από το 2015 founder της Athens Comics Library. Συνεργάζεται με το Impact Hub Athens ως Communication Strategist και Business Development Consultant. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην περιοχή των ψηφιακών Μέσων, της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας, των comics, και της πολιτιστικής διαχείρισης.

Περισσότερα νέα