Εσύ τι πιστεύεις για την κλιματική αλλαγή; [Κοινωνικό πείραμα]

Share

Εσύ τι πιστεύεις για την κλιματική αλλαγή; [Κοινωνικό πείραμα]

Ένας άστεγος κρατάει μία καρτέλα που λέει «άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής, δεν ζητάω χρήματα, ζητάω δράση για το κλίμα». Ένας εριστικός περαστικός, τον χλευάζει, λέγοντάς του να πάει να βρει δουλειά, καθώς δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων περαστικών που διαφωνούν μαζί του, λέγοντάς του ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και τη ζούμε όλοι.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη με σκοπό να αναδείξει το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει ήδη και τους μελλοντικούς κινδύνους αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Μέσα από το κοινωνικό πείραμα αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη για τους ευάλωτους πληθυσμούς, που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση παρά το γεγονός πως έχουν συμβάλει ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή.

Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δύο ηθοποιών, ο ένας υποδύεται τον άστεγο και ο άλλος τον εριστικό περαστικό, ενώ κάμερες καταγράφουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων που περνούν από εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια.

Τι πιστεύουν όμως οι περαστικοί για την κλιματική αλλαγή; Όλοι οι περαστικοί είχαν θετικές αντιδράσεις, με άλλους να επικροτούν, άλλους να αγκαλιάζουν τον άστεγο ηθοποιό και άλλους να ρωτάνε πώς μπορούνε να αναλάβουν δράση: «Μπράβο μπράβο, πολλά συγχαρητήρια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς σε αυτό;

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση του ηθοποιού: «τα πιστεύεις εσύ αυτά;» Ένας περαστικός απάντησε: «τι να πιστέψω, δεν το ζεις;». Αντίστοιχα μία νεαρή κοπέλα που περνούσε από εκεί ρώτησε τον άστεγο: «τι ακριβώς σου συμβαίνει και βρίσκεσαι εδώ; Για να πάρει την απάντηση: «Αυτό που διαβάζεις είναι ένα σίγουρο σενάριο από το μέλλον.»

Δυστυχώς αυτό δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο αλλά μία πραγματικότητα, που συμβαίνει ήδη, καθώς πολλοί άνθρωποι ειδικά από ευάλωτες κοινότητες των χωρών του Νότου, αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, καθώς δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να ανταπεξέλθουν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι ανάγκη να αναλάβουμε δράση για κλιματική δικαιοσύνη σήμερα.

Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου #ClimateofChange που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του BIC Foundation.

Περισσότερα νέα