Η κλιματική κρίση πυροδοτεί μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν καταγραφεί στο Κέρας της Αφρικής, με έως και 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία να αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα.
Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης της ActionAid συνεργάζονται με τοπικούς εταίρους παρέχοντας τρόφιμα, νερό και πόρους διαβίωσης για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Όμως, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αναρρώνουν από την καταστροφική ξηρασία που έπληξε την περιοχή το 2017, απαιτείται επειγόντως μια μεγάλης κλίμακας απάντηση για να αποφευχθεί μια καταστροφική κρίση τροφίμων και υποσιτισμού.
Οι οικογένειες που βασίζονται στη γεωργία για τα προς το ζην πλήττονται ακόμα περισσότερο από την παρατεταμένη ξηρασία, η οποία έρχεται εν μέσω του Covid-19 και των καταστροφικών εισβολών ακρίδων της ερήμου. Στην Κένυα, τα επίπεδα βροχοπτώσεων είναι 60% κάτω από τα αναμενόμενα αυτή την εποχή του χρόνου και τα ζώα πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό.
Η Susan Otieno, Εκτελεστική Διευθύντρια της ActionAid Kenya, λέει:
«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε όλη τη χώρα. Βλέπουμε τρομακτικές εικόνες από τις αγροτικές περιοχές, όπου οι κοινότητες έχουν πληγεί από το θέαμα και τη μυρωδιά βοοειδών που αποσυντίθενται.
Η λειψυδρία και τα μειωμένα βοσκοτόπια ωθούν τα άγρια ζώα πιο κοντά στα χωριά. Κτηνοτρόφοι, γυναίκες και κορίτσια κάνουν μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια σε υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν νερό.
Οι ομάδες μας, που αποτελούνται από ντόπιες γυναίκες, εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση καταστροφών, παρέχουν υποστήριξη στις κοινότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού των μεταφορών μετρητών και γευμάτων για παιδιά σχολικής ηλικίας. Αλλά πρέπει επειγόντως να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για βοήθεια καθώς αυτή η κρίση τροφίμων και υποσιτισμού χειροτερεύει».
Η ActionAid μίλησε με έναν κτηνοτρόφο στην κομητεία Garissa, ο οποίος περπάτησε 47 χιλιόμετρα για να βρει νερό, καθώς οι αγελάδες του πεθαίναν από πείνα και δίψα.
Στη Σομαλιλάνδη, εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος της ξηρασίας, συμπεριλαμβανομένης της έντονης πείνας και της έλλειψης νερού, θα επηρεάσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες. Το κόστος του νερού έχει αυξηθεί από $1 σε $5 ανά 200 λίτρα, καθιστώντας το απρόσιτο για πολλές οικογένειες.
Η Taiwo Ajose, Διευθύντρια της ActionAid Somaliland, λέει:
«Η κλιματική κρίση τροφοδοτεί επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και ασταθή καιρικά μοτίβα, προκαλώντας εκτεταμένους εκτοπισμούς, πείνα, έλλειψη νερού, υποσιτισμό και αυξημένη φτώχεια σε ολόκληρη τη Σομαλιλάνδη.»
Εκτός από τις δράσεις έκτακτης ανάγκης, οι κοινότητες χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη για να ανακάμψουν, να προσαρμοστούν και να χτίσουν ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Αυτό πρέπει να προέρχεται από τις πλούσιες χώρες που είναι οι πιο υπεύθυνες για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας».
Προγράμματα της ActionAid που υποστηρίζουν τις κοινότητες να δημιουργήσουν δομές συλλογής νερού, βοήθησαν οικογένειες ώστε να μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα από την τρέχουσα ξηρασία.
Οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης διανέμουν τρόφιμα και παρέχουν οικονομική βοήθεια για την κατασκευή ρηχών πηγαδιών και δεσμίδων εδάφους, που βοηθούν στη συγκράτηση του νερού.
Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη Σομαλιλάνδη εξακολουθούν να έχουν επείγουσα ανάγκη υποστήριξης.
Στην Αιθιοπία, οι επιπτώσεις της ξηρασίας επιδεινώνονται από τις διαρκείς συγκρούσεις, τις ακρίδες της ερήμου και την πανδημία. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζονται επισιτιστική υποστήριξη το 2022 σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την ξηρασία, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων στην περιοχή της Σομαλίας, 2,4 στην Ορόμια και 1 εκατομμυρίου στη Νότια Ορόμια.
Η ActionAid σχεδιάζει να παρέχει τροφή και οικονομική υποστήριξη, νερό και ζωοτροφές, καθώς και κιτ που περιλαμβάνουν σαπούνι και σερβιέτες για γυναίκες και κορίτσια.
Οι επιτροπές καταστροφών υπό την ηγεσία γυναικών και οι τοπικές γυναικείες οργανώσεις θα λάβουν εκπαίδευση για τη διαχείριση καταστροφών και την προσαρμογή του κλίματος για να μπορέσουν να ηγηθούν της δράσης.
Θα δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι για επιζώντες έμφυλης βίας και υπηρεσίες προστασίας, συμπεριλαμβανομένων ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής, ιατρικής και νομικής υποστήριξης.
Η Tinebeb Berhane, Country Director της ActionAid Ethiopia λέει:
«Η παρατεταμένη ξηρασία και οι κρίσιμες ελλείψεις νερού συσσωρεύονται με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως οι συγκρούσεις, ο Covid-19 και οι εισβολές ακρίδων της ερήμου.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις κρίσεις. Τα ποσοστά υποσιτισμού για τα παιδιά αυξάνονται στα ύψη και η σεξουαλική και έμφυλη βία είναι ευρέως διαδεδομένες στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία και τις συγκρούσεις.
Εκπαιδεύουμε τις ντόπιες γυναίκες να ηγούνται της δράσης μας και τις υποστηρίζουμε ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική κρίση, επειδή πλήττονται περισσότερο συγκριτικά, καθώς πρέπει να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας νερό και να διασφαλίσουν ότι οι καλλιέργειες και τα ζώα τους επιβιώνουν».
Η ActionAid ανταποκρίνεται ήδη στην καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στο Tigray, την Amhara και την Afar, υποστηρίζοντας 60.000 άτομα με επισιτιστική και χρηματική υποστήριξη το 2021 και παρέχοντας κιτ για γυναίκες και κορίτσια. Παρέχονται επίσης ασφαλείς χώροι για την υποστήριξη των επιζώντων της έμφυλης βίας.
Photo credits: Fridah Bwari-ActionAid