Η κλιματική δικαιοσύνη στην 5η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Share

Η κλιματική δικαιοσύνη στην 5η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Η ActionAid συμμετέχει φέτος στο Open your mind camp 2021, Serifos, την 5η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής προσκαλούνται μαθητές Λυκείου και απόφοιτοι 15-18 ετών να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την προσωπική τους ανάπτυξη. Στην κατασκήνωση, η ActionAid θα υλοποιήσει εργαστήρια για την κλιματική δικαιοσύνη, στα πλαίσια του προγράμματος #ClimateofChange.

Ο σχεδιασμός, του προγράμματος, βασίζεται στο τρίπτυχο «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισότητα και ο αλληλοσεβασμός. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να αγωνίζονται για σημαντικά θέματα, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να επινοούν στρατηγικές προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να είναι δημιουργικοί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μαθητών και στην ενθάρρυνση ανάληψης εθελοντικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκήνωση.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η καθημερινή γνωριμία των παιδιών με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού, συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης – όπως η ρητορική, η επικοινωνία, η δημιουργική γραφή, η δημιουργία βίντεο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εικονικές δίκες, TED talks αλλά και προτάσεις που θα προέρχονται από τα ίδια τα παιδιά. Οι εκπαιδευτές της κατασκήνωσης είναι πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων με μεγάλη εμπειρία ο καθένας στον τομέα του.

Εκτός από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Climate of Change» της  ActionAid, υποστηρικτές της κατασκήνωσης είναι επίσης το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»-ΕΚΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας», η Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος» και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Γυμνάσιο Σερίφου και η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο Coralli Camping στη Σέριφο.

Οι εκπαιδευτές της κατασκήνωσης είναι πανεπιστημιακοί, έμπειροι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων (συνολικής διάρκειας 15 ωρών) πιστοποιείται από αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από όλους τους εμψυχωτές.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα μέχρι τις 10 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το έργο «End Climate Change, Start Climate of Change» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος DEAR  (Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση) με την υποστήριξη του BIC Corporate Foundation.

Περισσότερα νέα