Κλιματική αλλαγή: Οι στόχοι για μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας δημιουργούν ψευδαίσθηση προόδου

Share

Κλιματική αλλαγή: Οι στόχοι για μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας δημιουργούν ψευδαίσθηση προόδου

Στο πλαίσιο της συνάντησης Υπουργών Ενέργειας και επιχειρηματικών κολοσσών στη σύνοδο κορυφής για το μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), η ActionAid απευθύνει έκκληση για στόχους πραγματικά μηδενικής επίπτωσης στο κλίμα, που θα μειώσουν ριζικά τις εκπομπές ρύπων και θα καταργήσουν γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα.

Η Τeresa Anderson, Υπεύθυνη συντονισμού για την πολιτική ενάντια στην κλιματική αλλαγή στην ActionAid International, υπογραμμίζει: 

«Οι δεσμεύσεις για μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας δημιουργούν μια ψευδαίσθηση προόδου στα θέματα κλιματικής αλλαγής Οι περισσότερες στηρίζονται κυρίως σε συμψηφισμούς διοξειδίου του άνθρακα, αβέβαιες τεχνολογίες και φυτεύσεις δέντρων τόσο εκτενείς, που η συνολική επιφάνεια της γης δεν μπορεί να τις υποστηρίξει.

Οι προβλέψεις του ΔΟΕ για μια εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι αποκύημα φαντασίας. Μια ενδελεχής ματιά πίσω από το παραπέτασμα αυτών των φαντασιακών τεχνολογιών αποκαλύπτει ότι τα σχέδιά τους προωθούν τη συνέχιση του ισχύοντος κατεστημένου για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Οι πολιτικοί και οι βιομήχανοι ξέρουν ότι τα σχέδια αυτά είναι επικίνδυνα και ουτοπικά. Εταιρείες και κυβερνήσεις βάζουν μπροστά τον όρο μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας για να μπορούν ανενόχλητες να συνεχίζουν να ρυπαίνουν και να βγάζουν κέρδος. Οι παγκόσμιοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τη θέσπιση στόχων που θα μειώσουν ριζικά τις εκπομπές ρύπων και θα καταργήσουν γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα.»

Φωτογραφία: Takaitei Bote_ActionAid

Περισσότερα νέα