Κλιματική δικαιοσύνη: η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

Share

Κλιματική δικαιοσύνη: η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

«Απέναντι στην κλιματική αλλαγή είμαστε μόνο θύματα» λέει ο Bakary Sar συντονιστής αλιευτικού συνεταιρισμού στην κοινότητα Foundiugne στη Σενεγάλη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ActionAid σε κοινότητες της Σενεγάλης. Ο Bakary διηγήθηκε τη δική του ιστορία, την καθημερινότητά του ως ψαράς στη Σενεγάλη καθώς και την αποτυχημένη προσπάθειά του να βρει μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Όπως είπε, στην κοινότητά του οι περισσότεροι, όπως και ο ίδιος είναι ψαράδες. Λόγω της αλλαγής του κλίματος κάποια στιγμή δεν έπιανε αρκετά ψάρια για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. «Προσπάθησα να πάω στην Ευρώπη δύο φορές. Ήμουν πολύ τυχερός που επιβίωσα γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. Εγώ ο ίδιος έχω χάσει φίλους στη Μεσόγειο.»

Η Σενεγάλη, των 16 εκατ. κατοίκων είναι μία χώρα με πανέμορφα τοπία, ατελείωτες παραλίες και πολύ φιλικούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε παράκτιες περιοχές και εργάζονται στην αλιεία και στη γεωργία. Η άνοδος της θερμοκρασίας καθώς και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται λόγω της αλλαγής του κλίματος, όπως είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι έντονες πλημμύρες, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων αναγκάζοντας τους ανθρώπους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να βιοποριστούν.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Barney είναι ορατές. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Έπειτα, υπάρχει και η έλλειψη ψαριών, η οποία δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στους ψαράδες και τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν» λέει χαρακτηριστικά ο ακτιβιστής του κλίματος, Medoune Ndoye.

Με μία απλή βόλτα με τη βάρκα, μπορεί να δει κανείς δεκάδες νησιά που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Με την αλλαγή του κλίματος, οι καλλιέργειες καταστρέφονται, η ζωή γίνεται πιο δύσκολη και η φτώχεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και ευκαιριών, οδηγεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση.

Μία τέτοια έκτακτη ανάγκη, απαιτεί άμεσες λύσεις, γι’ αυτό και η 70χρονη ακτιβίστρια Fatou Sarr, έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της χώρας για να ζητήσει υποστήριξη για την κοινότητά της. «Όλη μας η ζωή στηρίζεται στη θάλασσα η οποία προσφέρει όλο και λιγότερα. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν συνεταιρισμό και με τη βοήθεια όλων στήσαμε ένα αυτοσχέδιο φράγμα για να αποτρέψουμε την προέλαση της θάλασσα».

Όπως αναφέρει η συντονίστρια νέων El Hadji Moussa Sarr από την ActionAid Σενεγάλης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι τι ακριβώς είναι η κλιματική αλλαγή και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό σε τοπικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις. Όμως η δράση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο, καθώς η κλιματική αλλαγή μας θέλει ενωμένους.

Η Nathaly Soumahoro, Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Πολιτικής από την ActionAid Σενεγάλης, τόνισε ότι χρειάζεται συστημική αλλαγή και πραγματική επένδυση ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα γι’ αυτό η ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange επισκέφθηκε κοινότητες στη Σενεγάλη και μίλησε με ντόπιους και ακτιβιστές κοινοτήτων της χώρας με σκοπό να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των ανθρώπων. Αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η δημιουργία ενός Virtual Reality Video, που μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες των ανθρώπων μας μεταφέρει πραγματικά στην περιοχή και μας δίνει την εικόνα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για δράση.

«Μόνο μαζί με τους νέους μπορούμε να διεκδικήσουμε κλιματική δικαιοσύνη, ώστε να έχουμε έναν βιώσιμο και δίκαιο πλανήτη για όλους τους ανθρώπους.» θα πουν κλείνοντας, μέλη του Παγκόσμιου φοιτητικού κινήματος “Fridays for Future”.

Το VR video ήταν μία παραγωγή της εταιρείας Mativision και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του BIC Foundation.

Περισσότερα νέα