Διαδικτυακή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία – Climate of Change Greece

Share

Διαδικτυακή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία

Στις 12 Νοεμβρίου, το YEE φιλοξένησε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της σειράς #ClimateofChange, μαζί με το European Environmental Bureau και το Youth4Nature, αυτή τη φορά για την αλλαγή του κλίματος και τη δημόσια υγεία. Ποια είναι η έννοια της παγκόσμιας υγείας και πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας;

Το πρόγραμμα Climate of Change, είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους μετανάστες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Η εκδήλωση παρείχε μια συναρπαστική εικόνα για τις καίριες συσχετίσεις  μεταξύ της υγείας του πλανήτη και της δικής μας σωματικής και ψυχικής υγείας – σε περίπτωση που δεν καταφέρατε να το παρακολουθήσετε μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ ή να διαβάσετε την ακόλουθη περίληψη, και αν καταφέρατε να συνδεθείτε μαζί μας και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα, τότε έχουμε συγκεντρώσει μερικούς επιπλέον συνδέσμους για εσάς παρακάτω!

Η Chloé ten Brink, συντονίστρια της νεολαίας συνηγορίας, Youth Advocacy Coordinator, συντόνισε το διαδικτυακό σεμινάριο και καθοδήγησε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, καθώς οι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, μεταξύ πολλών άλλων, για τις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της έννοιας του φύλου, της οικονομικής ανισότητας και της ψυχικής υγείας.

Η πρώτη ομιλήτρια μας ήταν η Vijoleta Gordeljevic, η νυν Συντονίστρια Υγείας και Κλιματικής Αλλαγής του Health and Environment Alliance (HEAL).

Κατάφερε να δώσει μια απίστευτα σαφή αλλά και πολύ ενημερωτική επισκόπηση των επιπτώσεων, της κλιματικής αλλαγής, στην υγεία επισημαίνοντας ότι αν και αυτό δεν μπορεί να είναι ο πιο προφανής ο κίνδυνος για την υγεία, οι έμμεσες επιπτώσεις της περιλαμβάνουν τον αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, καρδιαγγειακής ανεπάρκειας και υποσιτισμού , τόσο από αλλαγές όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες όσο και από σοβαρά καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες. Ακόμα και στην Ευρώπη, έχουμε 790 000 επιπλέον θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως! Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε για τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή. Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ή η μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλώνουμε θα μειώσουν τόσο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και θα βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία.

Η δεύτερη ομιλήτρια μας ήταν η Dr Kathleen Mar, πρόεδρος του ClimAct στο IASS Πότσνταμ και Ανώτερη Συνεργάτης στο Women Leaders for Planetary Health.

Εξήγησε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν φυλετική εικόνα, με γυναίκες και κορίτσια να επηρεάζονται δυσανάλογα. Φαινόμενα όπως οι πλημμύρες ή οι ξηρασίες, επιδεινώνουν τη φτώχεια των γυναικών και αυξάνουν το βάρος της μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας και της φροντίδας, η οποία τείνει κυρίως να βαρύνει τον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, ομοίως όπως και η Vijoleta, η Kathleen προσπάθησε να τονίσει τη θετική πλευρά – παρόλο που οι γυναίκες αποκλείονται επί του παρόντος από την οικονομική δραστηριότητα και τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό διορθωθεί, έχουμε μόνο να κερδίσουμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή πρέπει επίσης να είναι δίκαιες προς το φύλο, επιδιώκοντας να παρέχουν ίση πρόσβαση και οφέλη στις γυναίκες και να ελαφρύνουν ή να αντισταθμίζουν το φόρτο εργασίας τους.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Pearl Anne Ante-Testard, συνιδρυτής  του PlaHNet και υποψήφια διδάκτωρ στο Conservatoire National des Arts et Métiers.

Ξεκίνησε συνοψίζοντας τη θεμελιώδη έννοια της παγκόσμιας υγείας εξηγώντας ότι: «δεν θα έχουμε υγιείς ανθρώπους αν δεν έχουμε έναν υγιή πλανήτη – έτσι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη σαν ασθενή». Αυτή η ολιστική προσέγγιση αφορά στη συνειδητοποίηση ότι η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται πλήρως από την υγεία των φυσικών συστημάτων γύρω μας. Η πλανητική υγεία συνεπάγεται σύγκλιση πολλών ακαδημαϊκών τομέων και ενθαρρύνει την ιατρική επιστήμη ειδικότερα προληπτικά να εξετάσει τομείς όπως η οικολογία προκειμένου να προετοιμαστεί εκ των προτέρων για προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος – όπως λένε, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Τέλος, ακούσαμε τις Ruby και Christabel Reed, συνιδρυτές και συν-διευθυντές της Advaya, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για τις θεωρίες μετασχηματιστικής μάθησης και εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Η Ruby μας μίλησε για το γεγονός ότι για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να μετασχηματίσουμε εντελώς αυτό που την προκαλεί ήτοι το σύστημα κυριαρχίας στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιστρέψουμε σε ένα πρότυπο εταιρικής σχέσης, το οποίο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, όσο περισσότερο θρέφουμε τις κοινότητες και τα περιβάλλοντά μας, τόσο περισσότερο μπορούν να μας θρέψουν σε αντάλλαγμα. Στη συνέχεια, η Christabel παρουσίασε τα πλεονεκτήματα συμμετοχής σε αυτόν τον τύπο ακτιβισμού, από την οικοδόμηση μιας κοινότητας και την ευημερία του οικοσυστήματος, μέχρι εκείνη των ατόμων. Μεταξύ των πολλών προτάσεων της ήταν και η συμμετοχική δημοκρατία και η στήριξη τοπικών πρωτοβουλιών, καθώς και εννέα συμβουλές για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας υπό το πρίσμα του οικολογικού άγχους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν ιδίως τους νέους, όπως η εξόρμηση στη φύση και η διαλογιστική πρακτική.

Κατά το υπόλοιπο διαδικτυακό σεμινάριο οι συμμετέχοντες στο πάνελ προχώρησαν σε δημόσια συζήτηση επί του θέματος,  με τους συμμετέχοντες να θέτουν της ερωτήσεις τους, και να εμβαθύνουν περαιτέρω σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα. Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές αυτού, ήταν πόσοι από τους ομιλητές μας επέστρεψαν αυτοβούλως στα ίδια θέματα προς συζήτηση, ξανά και ξανά. Όλοι υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους και η Pearl τόνισε πώς αυτό συμβαίνει τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα άλλο σημείο στο οποίο δόθηκε έμφαση ήταν ο συσχετισμός της κλιματικής αλλαγής και της δημόσιας υγείας – καθώς και του φύλου, των νέων κ.λπ. – και πώς είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι οι λύσεις πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζουν αυτές τις πτυχές, με πλήρη συμβολή τους σε όλα τα στάδια. Εν κατακλείδι, όλοι οι ομιλητές σχολίασαν τις συνέπειες της παροχής αυτών των πληροφοριών σε συγκεκριμένες δράσεις, δημιουργώντας έτσι μια εκδήλωση που ταυτόχρονα διαφωτίζει και ενδυναμώνει.

 

Μετά από αυτή τη περίληψη ή το διαδικτυακό σεμινάριο επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα; Γιατί να μην ξεκινήσετε με αυτούς τους καταπληκτικούς πόρους για την κλιματική αλλαγή και την υγεία!

Θέλετε περισσότερα γεγονότα σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά η κλιματική αλλαγή για την υγεία; Δεν υπάρχει μεγαλύτερος οργανισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!

Η Kathleen μας υπενθύμισε ότι όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα αλλά και ηγέτες! Ακούστε τις εμπειρίες τους από πρώτο χέρι σε αυτό το podcast.

Η ομάδα της Pearl, PlaHNet έχει πρόσφατα ολοκληρώσει διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με αυτά τα ζητήματα – παρακολουθήστε τα για μια πιο αναλυτική ματιά στην πλανητική υγεία.

Στις συμβουλές της για την ατομική ευημερία, η Christabel ανέφερε επίσης την επιλογή της εξόρμησης και απόλαυσης στη φύση και έδωσε μια εικόνα για την ομιλία του Jon Youngστο TED!

Οι νέοι κατακλύζονται όλο και περισσότερο από το οικολογικό άγχος (eco-anxiety) – διαβάστε το άρθρο της ειδικού Caroline Hickman σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

Θες να μάθεις περισσότερα στον τομέα της πολιτικής; Πολλά σώματα του ΟΗΕ δημιούργησαν αυτό το ισχυρό έγγραφο σχετικά με την προσέγγιση «ένας κόσμος, μία υγεία» – παρόμοια με την πλανητική υγεία.

Πηγή: Yeenet

Περισσότερα νέα