Κοινή Ανακοίνωση οργανώσεων της Συμμαχίας για το Κλίμα

Share

Κοινή Ανακοίνωση οργανώσεων της Συμμαχίας για το Κλίμα

Κάλεσμα στην παγκόσμια κινητοποίηση νέων Fridays For Future την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις άγριες πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 δημιούργησε μια κάποια προσδοκία ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν φιλόδοξα προγράμματα για να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος και να προωθήσουμε σοβαρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανασταθεροποίηση του κλίματος.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο, ο πολιτισμός μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα βρεθούμε στο όριο του +1,5 °C στο εγγύς μέλλον, η πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό πλέον κίνδυνο. Ζούμε μια κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κρατών αφήνουν ανοιχτή την προοπτική ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 2,6 °C.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Ασφαλιστικές εταιρίες προειδοποιούν ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης θα ανέρχεται σύντομα στο διπλάσιο αυτού που προκλήθηκε από την πανδημία. Μπαλώματα και μετάθεση της ανάληψης δράσης στο μέλλον προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά όχι μόνο στο κλίμα αλλά και στην οικονομία. Το βιώσαμε και ως χώρα με το οικονομικό κόστος της καταστροφής που προκλήθηκε μέσα σε ένα χρόνο να ξεπερνάει τα 1-2 δις.  .

Πριν να είναι αργά, κάθε χώρα και κάθε ένας/μία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό πρότυπο, την οικονομία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα κτίρια, τις μεταφορές ώστε να μην προκαλούν  την απορρύθμιση του κλίματος. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τρόπο, όμως, που δεν αφήνει κανένα και καμία πίσω. Οι αλλαγές αυτές οφείλουν να προωθούν την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η «Συμμαχία για το Κλίμα», μια συνεργασία ενός συνόλου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.), στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.  Η κινητοποίηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17.00. 

Προσκαλούμε  όλες και όλους που θέλουν να συμμετάσχουν δια ζώσης να τηρήσουν τα μέτρα για μια ασφαλή και ειρηνική πορεία για το κλίμα.

Οι οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα που στηρίζουν τη μαθητική κινητοποίηση:

Αειφόρουμ

Άρσις

Άνεμος Ανανέωσης

Γιατροί του Κόσμου

Ελληνικη Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης

Οικολογική Κίνηση Πάτρας

ActionAid

Ethelon

Greenpeace Greece

Friends of Monde

MEDASSET

SCI Hellas – Κίνηση Εθελοντών

WWF Ελλάς

Περισσότερα νέα