Πανευρωπαϊκή Έρευνα: «Τι πιστεύουν οι νέοι Ευρωπαίοι για τη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής»

Share

Τι πιστεύουν οι νέοι Ευρωπαίοι για τη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής

Οι νέοι ευρωπαίοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία #ClimateOfChange, που σκοπό έχει να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση και να τους κινητοποιήσει ώστε να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις του μέλλοντος, υψώνοντας τη φωνή τους για νέες πολιτικές ανάπτυξης.

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: Τι πιστεύουν οι νέοι Ευρωπαίοι για τη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής; Κάναμε έρευνα σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σε ανθρώπους 15-35 ετών, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία IPSOS. Στην έρευνα συμμετείχαν 22.377 άτομα και στην Ελλάδα έγιναν συνεντεύξεις σε 1.030 νέους.

Μπορεί λοιπόν οι νέοι στην Ελλάδα να γνωρίζουν λίγα για τους κλιματικούς μετανάστες σύμφωνα με την έρευνα, το 55% ωστόσο συμφωνεί ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων. Ακόμα ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή, σε ποσοστό 46%, ενώ θεωρούν ότι είναι το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο μετά τη φτώχεια και την ανεργία.

Τι πιστεύουν όμως για το οικονομικό μας μοντέλο; Οι νέοι Έλληνες αντιμετωπίζουν αρνητικά το τρέχον οικονομικό μοντέλο, καθώς το 81% θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και ισχυρών, ενώ μεγάλη είναι και η ανησυχία τους για τις καταναλωτικές μας συνήθειες, με το 75% να θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμες. Για τους νέους Έλληνες είναι πολύ σημαντικό στα κυβερνητικά σχέδια να περιλαμβάνονται μέτρα κατά της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, με το 72% να θεωρεί ότι αν δεν περιλαμβάνονται θα είναι κακό για την οικονομία, ενώ το 78% θεωρεί πως κάτι τέτοιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θέτει λάθος προτεραιότητες.

Οι νέοι θέλουν κλιματική δικαιοσύνη, καθώς το 52% πιστεύει ότι οι πιο πλούσιες και οικονομικά αναπτυγμένες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ πιστεύουν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής την έχουν σε ποσοστό 62% οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία και σε ποσοστό 56% οι κρατικές κυβερνήσεις.

Οι νεαροί Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στην ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 85% δηλώνει ότι ενθαρρύνει ή θα ενθάρρυνε άλλους να αναλάβουν δράση, και το 76% έχει συμμετάσχει ή θα συμμετείχε σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά.

Τέλος, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι νέοι ενημερώνονται για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση κατά κύριο λόγο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες και μετά από την τηλεόραση, με το 60% να ενημερώνεται για την κλιματική αλλαγή από περιεχόμενο που δημιουργούν άλλοι.

Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάληψη δράσης από ότι φαίνεται από την έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για τους νέους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κλιματική δικαιοσύνη και έναν βιώσιμο κόσμο για όλους και για όλες. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε μία πανευρωπαϊκή έκκληση για τη συλλογή υπογραφών,  ώστε η ευρωπαϊκή επιτροπή να αναλάβει δράση για την κλιματική δικαιοσύνη και τελικά να δημιουργηθεί ένα σύστημα προστασίας για τους ευάλωτους ανθρώπους, που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε περισσότερα