Ένας οδηγός που μας ξεναγεί στην εκστρατεία #ClimateOfChange

Share

Ξεκινώντας την ξενάγηση, θα μιλήσουμε λίγο για την εκστρατεία #ClimateOfChange. Τι είναι και ποιος είναι ο σκοπός της; Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία που θέλει να δώσει στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της κλιματικής αλλαγής και τον αντίκτυπο που έχει στις ζωές των ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες κοινότητες, να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει η στάση του καθενός μας και οι καθημερινές μας συνήθειες σε αυτή και τελικά να υψώσουν τη φωνή τους διεκδικώντας ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους τους ανθρώπους.

Σίγουρα είναι δύσκολο να αλλάξεις γνώμη στους ανθρώπους και η επίτευξη της πραγματικής αλλαγής στην κοινωνία είναι πολύ απαιτητική. Για αυτό θα προσπαθήσουμε μέσα από έρευνα, εκπαιδεύσεις, δράσεις και άσκηση θεσμικής πίεσης να κινητοποιήσουμε τους νέους να υψώσουν τη φωνή τους και μαζί να διεκδικήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μέσα από αυτό τον οδηγό θέλουμε να παράσχουμε υποστήριξη και να δώσουμε έμπνευση και χρήσιμες πληροφορίες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να αναλάβουν δράση, να συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία #ClimateOfChange και να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία δυνατή καμπάνια για την κλιματική δικαιοσύνη.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν 16 εταίροι από 13 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη με επικεφαλής τον οργανισμό WeWORLD – GVC, καθώς επίσης και άλλοι οργανισμοί και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στο σημείο της σύνδεσης της κλιματικής κρίσης με τη μετανάστευση, αναλύοντας τον ρόλο που παίζει το οικονομικό σύστημα και ο τρόπος ζωής στην Ευρώπη, εξετάζοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα εμπειρίες και ιστορίες ανθρώπων από χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή.

Η εκστρατεία και όλη η δράση βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος. Έτσι πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει τις αντιλήψεις των νέων για τη σύνδεση της μετανάστευσης με την κλιματική αλλαγή, από την εταιρεία Ipsos σε νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα εκπονήθηκε η έκθεση «Προς μία οικονομία ευημερίας», από την οργάνωση OXFAM στη Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, που εξετάζει το πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένα ανθρώπινο περιβάλλον που να είναι δίκαιο και βιώσιμο για όλους τους ανθρώπους, ενώ τέλος έχει γίνει έρευνα πεδίου στη Γουατεμάλα, την Καμπότζη, τη Σενεγάλη και την Αιθιοπία, ώστε να αναδειχθούν οι ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία για μία επιτυχημένη εκστρατεία είναι να υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα που να αγγίζει και να κινητοποιεί το κοινό, να είναι ξεκάθαρα τα κοινά στα οποία στοχεύουμε και η προσέγγιση να γίνεται πολλές φορές εξατομικευμένα, να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα ηλεκτρονικά και παραδοσιακά μέσα ώστε να προσεγγίσουμε αποτελεσματικά τα κοινά που θέλουμε και η εκστρατεία συνολικά να είναι πρωτότυπη, να βασίζεται σε επιτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος και να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, απαντώντας σε μία συγκεκριμένη ανάγκη.

Μέσα στον οδηγό μπορείτε να βρείτε: πληροφορίες για την εκστρατεία, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, τα κεντρικά μηνύματα, τα κοινά στα οποία στοχεύει και χρήσιμες συμβουλές για να τα προσεγγίσετε, μελέτες περίπτωσης από όπου μπορείτε να εμπνευστείτε, την έρευνα και τα στατιστικά στοιχειά στα οποία βασιζόμαστε, ηλεκτρονικά και παραδοσιακά εργαλεία και πρακτικές για καμπάνιες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και συμβουλές για το πώς να το κάνετε επιτυχημένα, πηγές και αναφορές για περεταίρω διάβασμα και οδηγίες για τη χρήση της οπτικής ταυτότητας της εκστρατείας #ClimateOfChange.

Δείτε περισσότερα