Σενεγάλη: Τι συμβαίνει με την αλιεία

Share

Σενεγάλη: Τι συμβαίνει με την αλιεία

Η Σενεγάλη, είναι μία χώρα που βασίζει την οικονομική της δραστηριότητα στη γεωργία και στην αλιεία, με το 52% του πληθυσμού να ζει σε παράκτιες περιοχές. Όμως,  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά καθώς αντιμετωπίζει άνοδο της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, αλάτωση του εδάφους και θυελλώδεις καταιγίδες. Λόγω αυτών των φαινομένων πολλοί άνθρωποι μένουν χωρίς απασχόληση και αναγκάζονται να μετακινηθούν.

Η Σενεγάλη επιλέχθηκε σαν μελέτη περίπτωσης, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Climate of Change, με σκοπό να δοθεί φωνή στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα που βασίζονταν σε κοινωνιολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, νομικά δεδομένα, και πληροφορίες από τον αγροδιατροφικό τομέα και προχώρησε σε συνεντεύξεις με εμπλεκόμενους φορείς καθώς και ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η διαχείριση των αποβλήτων είναι ανύπαρκτη, η κλιματική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε άλλες κοντινές παράκτιες περιοχές ή ακόμα και στα Κανάρια νησιά, υπάρχουν προβλήματα με τις συμφωνίες αλιείας και την αρπαγή ωκεανών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων από και προς τον τόπο τους.

Για την πιο ομαλή διεξαγωγή της έρευνας, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με δύο διαμεσολαβητές στη Σενεγάλη, τον Modou Mbaye στο Σαιντ Λούις και τον Mamadou Diaw στο Ντακάρ, οι οποίοι λειτούργησαν ως πολιτιστικές και γλωσσικές γέφυρες για την ομάδα.

Περισσότερα όμως για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την αλιεία και την απασχόληση, θα μάθουμε από την Fabineta Ndiaye.

Η Fabineta απασχολείται στην επεξεργασία όλων των ειδών θαλασσιών ψαριών, όπως είναι τα καπνιστά ψάρια (κετσάχ), το αλεύρι ψαριού και πολλά άλλα. Το κετσάχ πωλείται στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Μάλι και το Τόγκο. Ακόμα επεξεργάζονται αλατισμένα ψάρια, τα οποία αποξηραίνονται και αποστέλλονται στη Μπουρκίνα και τη Γκάνα. Η δουλειά τους εξαρτάται άμεσα από τη ζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουν χάσει όλο το απόθεμα ψαριών καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, η θάλασσα έχει πωληθεί και καταστραφεί εντελώς. Οι άντρες για να βγάζουν τα προς το ζειν αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ενώ οι γυναίκες για να μπορέσουν να συνεχίζουν να εργάζονται, χρειάζονται υποστήριξη για να αναβαθμίσουν τη δουλειά τους και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο σύγχρονες υποδομές.

Αυτή τη στιγμή όμως όπως τόνισε, δεν έχουν υποστήριξη από πουθενά, κι έτσι προσπαθούν να βιοποριστούν χρησιμοποιώντας τα δικά τους μέσα, κατασκευάζοντας σκίαστρα από παλιά ελαστικά, κλαδιά και άλλα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής χωρίς να έχουν καμία υποστήριξη. Κλείνοντας,  η Fabineta δήλωσε ότι αυτό που κάνουν, είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν έτσι όπως είναι οι συνθήκες.

Photo credits: Elena Giacomelli

Περισσότερα νέα