Η τέχνη μας δείχνει τη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης

Share

Η τέχνη μας δείχνει τη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης

Οχτώ καλλιτέχνες και ακροβάτες, τέσσερις μουσικοί και ένα εντυπωσιακό σκηνικό συναποτελούν τη σύγχρονη παράσταση τσίρκου του προγράμματος #ClimateOfChange, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη να περιοδεύει στην Ευρώπη.

Σκοπός; Η ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τη σύνδεση με τη μετανάστευση. Οι καλλιτέχνες της ιταλικής εταιρείας σύγχρονου τσίρκου «Magda Clan» και της πρώτης σχολής επαγγελματικής κατάρτισης τσίρκου στην Ιταλία «Flic Circus», σχεδίασαν αυτή την εντυπωσιακή παράσταση για να αναπαραστήσουν το δράμα των κλιματικών καταστροφών σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Μέσα από την παράσταση θέλουν να οπτικοποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στους ανθρώπους που πλήττονται και παράλληλα να τον συνδέσουν με την ανάγκη για μετακίνηση. Οι ιστορίες λοιπόν των ανθρώπων παίρνουν σάρκα και οστά δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό που αναπαριστά την ανθρώπινη πάλη για επιβίωση, την επίδραση που μπορεί να έχει η αλλαγή του κλίματος στις κοινότητες, καθώς και τον ρόλο που παίζουν οι προσωπικές μας επιλογές όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Photo credits Michele Lapini

Η πλοκή της παράστασης ξεκινάει με ατομικές αναπαραστάσεις των ακροβατών σε κλουβιά, και εξελίσσεται σε συλλογική δράση με τη μουσική επένδυση να δημιουργεί μία ηλεκτρική και διαπεραστική ατμόσφαιρα. Το σκηνικό θυμίζει λιμάνι με στοιχεία που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την αποθήκευση, την κατανάλωση και την παγκόσμια αγορά, καθώς όπως δήλωσε ο σκηνογράφος Francesco Fassone, ήθελαν το κοινό να συνδέσει την καθημερινότητά του με την κατάσταση και να σκεφτεί πώς ο τρόπος ζωής μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η περιοδεία του #ClimateOfChange περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες που γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με τοπικές σχολές τσίρκου, με την καθοδήγηση του «FLIC Circus». Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει και εργαστήριο για τη δημιουργία φυσικής βαφής, με σκοπό στη συνέχεια να γίνουν τοιχογραφίες βρύων σε διάφορα σημεία της εκάστοτε πόλης, θυμίζοντας στους ανθρώπους τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στον πλανήτη.

Phpto credits Michele Lapini

Ακόμα, μέσα από τη δράση «Change your head» και σε συνεργασία με κομμωτές, καλλιτέχνες και τοπικές σχολές τσίρκου, θα επιχειρηθεί να γίνει μία σύνδεση της αλλαγής χτενίσματος με την αλλαγή των πεποιθήσεων των νέων. Όσοι και όσες συμμετέχουν θα λάβουν ένα δωρεάν κούρεμα και στη συνέχεια θα συμμετέχουν σε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Το πρόγραμμα ακόμα θα εμπλουτιστεί με μία δραστηριότητα που θα πραγματοποιηθεί σε σχολές τσίρκου, στις οποίες οι ντόπιοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν βίντεο ώστε να μιλήσουν για το κλίμα και θα κάνουν αναπαραστάσεις σε συμβολικά μέρη.

Photo credits Michele Lapini

Η παράσταση θα περιοδεύσει σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και έχει ήδη περάσει από τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Πολωνία, με επόμενο σταθμό την Ουγγαρία στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι το Βέλγιο.

Όπως δήλωσε η Natalia Lupi, από τον οργανισμό «We World» που συντονίζει την ευρωπαϊκή καμπάνια «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται νέες γλώσσες προκειμένου να ερμηνευτεί κάτι περίπλοκο, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχτηκε η τέχνη σαν επικοινωνιακό εργαλείο.» Η κλιματική κρίση είναι μία κρίση κοινωνική και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, πώς εμείς συμβάλουμε σε αυτό και τελικά τι μπορούμε να κάνουμε.

Περισσότερα νέα