Το #ClimateOfChange στις Βρυξέλλες: Αγώνες ρητορικής, ακροβάτες και δράση για την κλιματική κρίση

Share

Το πρόγραμμα #ClimateOfChange θα καταλάβει την πόλη των Βρυξελλών από τις  10 ως τις 13 Νοεμβρίου με μια συναρπαστική σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων για τη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια εβδομάδα με τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP26, το #ClimateOfChange θα φέρει νέους ανθρώπους από 13 χώρες της Ευρώπης, στην καρδιά των οργάνων της ΕΕ για να πάρουν μέρος στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας. Παράλληλα, η σύγχρονη παράσταση τσίρκου που περιοδεύει στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, θα κλείσει την περιοδεία της στις Βρυξέλλες, τις ίδιες ημέρες με μία νυχτερινή παράσταση.

Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν τον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού επιχειρηματολογίας, όπου 113 μαθητές από 13 χώρες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρησιμοποιώντας την καλύτερη διαλεκτική τακτική τους για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και την οικονομία.

Κάθε χώρα θα στείλει δύο ομάδες στο διαγωνισμό, μία αποτελούμενη από έξι εφήβους (από 16 έως 19 ετών) και μία αποτελούμενη από τρεις φοιτητές. Οι μαθητές και φοιτητές θα συνοδεύονται και θα υποστηρίζονται στους τελικούς από εθνικούς εκπροσώπους καθηγητών και εκπαιδευτικών.

Αφού φτάσουν στις Βρυξέλλες, οι εθνικές ομάδες θα χωριστούν και θα σχηματιστούν 26 νέες ευρωπαϊκές ομάδες νέων από διαφορετικές εθνικότητες. Κατά τη διάρκεια ενός διημέρου προετοιμασίας, οι νέες ομάδες θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα ετοιμάσουν τον διαγωνισμό συζήτησης ο οποίος θα διεξαχθεί σε μια κοινή γλώσσα που θα αποφασίσει η ομάδα, κατά προτίμηση στα Αγγλικά.

Η συνεργασία μεταξύ συμμετεχόντων από διάφορα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει καίριο παράγοντα για την επιτυχία σε αυτή τη διανοητική πρόκληση. Στις 11 Νοεμβρίου, οι μαθητές και φοιτητές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν ευρωβουλευτές και να τους θέσουν ερωτήσεις ή να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση στην κλιματική δικαιοσύνη που απαιτεί το #ClimateOfChange.

Μία κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 6 διεθνείς εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικούς θα επιλέξει τις δύο καλύτερες ομάδες εφήβων (12 άτομα συνολικά) και τέσσερις πανεπιστημιακές ομάδες (12 άτομα συνολικά), και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι τελικοί 24 «νικητές». Οι καλύτερες ομάδες και οι καλύτεροι συζητητές θα ανακηρυχθούν «Πρωταθλητές για μια ανθρώπινη οικονομία», θα τους απονεμηθεί δίπλωμα και θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έτσι ώστε να γίνουν νέοι πρεσβευτές και υπέρμαχοι για ένα #ΚλίμαΑλλαγής (#ClimateOfChange).

Φώτα, τύμπανα και δράση (για το κλίμα)!

Οκτώ καλλιτέχνες και ακροβάτες, τέσσερις μουσικοί και ένα εντυπωσιακό σκηνικό θα εξερευνήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, τις ίδιες ημέρες που θα διεξάγονται οι συζητήσεις νέων στις Βρυξέλλες, και που οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητούν την περιβαλλοντική κρίση στη Διάσκεψη COP26 στη Γλασκόβη.

Μετά από μία περιοδεία σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, ο θίασος σύγχρονου τσίρκου MagdaClan θα δώσει μία καλλιτεχνική παράσταση στον χώρο Tour&Taxis στις Βρυξέλλες από 10 ως 13 Νοεμβρίου, στις 7.30μμ.

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και της Ένωσης Τοπικών Οργανισμών για τη Δημοκρατία, οι καλλιτέχνες του θιάσου MagdaClan θέλουν να κάνουν το κοινό να καταλάβει την πολυσύνθετη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης και να δημιουργήσουν ένα κίνημα ενημερωμένων ανθρώπων έτοιμων να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να απαιτήσουν νέες αναπτυξιακές πολιτικές.

Θα παρουσιάσουν επί σκηνής μια δραματική αναπαράσταση των κλιματικών κρίσεων που συμβαίνουν σε διάφορες γωνιές του κόσμου, παριστάνοντας ολόκληρους πληθυσμούς που γονατίζουν από τις πλημμύρες, την τήξη των μόνιμων παγετώνων της Αρκτικής, την ερημοποίηση και τις πυρκαγιές. Οι καλλιτέχνες ασχολούνται με αυτή την πραγματικότητα, με λίγα μόνο αντικείμενα, λίγες λέξεις και πολύ ρυθμό.

Εάν βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε εδώ.

Περισσότερα νέα