Master Class της UNESCO: Αποικιακές συνέπειες και ακτιβισμός του κλίματος

Share

Την 1η Νοεμβρίου, το Γραφείο Ίσων Ευκαιριών (Office for Equal Opportunities) στην πόλη της Χαϊδελβέργης, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Πόλεων κατά του Ρατσισμού (European Coalition of Cities against Racism), φιλοξένησαν το Master Class της UNESCO: Αποικιακές συνέπειες και ακτιβισμός του κλίματος στη Χαϊδελβέργη.

Το Master Class ‘’Reflecting the Privilege of white Climate Activism’’- «Αντανακλώντας το προνόμιο του ‘’λευκού’’ ακτιβισμού για το κλίμα», φιλοξένησε την 1η Νοεμβρίου, περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από όλη τη Γερμανία και το εξωτερικό. Οι ακτιβιστές του κλίματος,  επιστήμονες και καλλιτέχνες, τόνισαν τον ρόλο της διασυνδεσιμότητας ως βασικό συστατικό του ακτιβισμού και της δικαιοσύνης για το κλίμα, και ανέδειξαν τις σχέσεις μεταξύ της αποικιακής εκμετάλλευσης, της σύγχρονης συνέχισής της και της αλλαγής του κλίματος και του ακτιβισμού, που δομούν το κλιματικό κίνημα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν τις διαφορετικές προοπτικές σχετικά με τον ακτιβισμό για το κλίμα, αντικατοπτρίζοντας τις δικές τους φυλετικές αντιλήψεις και να ασχοληθούν με μοτίβα σκέψης αποικιακού χαρακτήρα.

Μετά την έναρξη του συνεδρίου με μουσικές και ποιητικές συνεισφορές των Celina Bostic και Shofie Bahlawan, ακτιβιστές και επιστήμονες, αναφέρθηκαν τον ρατσισμό μέσα στο κίνημά τους και ζήτησαν την ανασκόπηση των δομών και στόχων των κλιματικών οργανώσεων. Η Κενυάτισσα ακτιβίστρια, Anita Soina, ρώτησε: «Εάν κάνουμε διακρίσεις, αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο– θα επιτύχουμε τον κοινό στόχο; Θα κερδίσουμε τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή; ” Ο επιστήμονας και ακτιβιστής, Tonny Nowshin, τόνισε ότι «αυτό το κίνημα πρέπει να αλλάξει, αν πούμε ότι αυτός είναι ο αγώνας της εποχής μας». Ο Shayli Kartal, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους διαγράφονται οι προοπτικές του BIPoC και ζήτησε την υποστήριξη για ασφαλέστερους χώρους για το BIPoC εντός των οργανισμών τους. Στο τέλος του πρώτου μέρους, η Leonie Baumgarten-Egemole und Line Niedeggen κατέθεσε παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή στην πράξη η διασύνδεση, και τόνισε ότι «το BIPoC στο κίνημα δικαιοσύνης για το κλίμα πρέπει να δικτυωθεί και να συνδεθεί, για να ενδυναμωθεί».

Τα ακόλουθα εργαστήρια ‘’Reflecting own privileges and narratives’’ –  «Αντανακλώντας τα προνόμια και τις αφηγήσεις» και ‘’Inclusive organizational strategies’’ –  «Συμπεριληπτικές οργανωτικές στρατηγικές», που διοργανώθηκαν από τους ομιλητές του Antirassismus vor Acht, Se McCarthy,  Aaron Müller, με την υποστήριξη του Evein Obulor, υπογράμμισαν τις φυλετικές διακρίσεις σε διαφορετικές κοινωνικές διαστάσεις και τα εμπόδια που προκαλούνται ως προς τη συμμετοχή σε κλιματικά κινήματα της Γερμανίας. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τα δικά τους μοτίβα σκέψης, αντικατοπτρίζοντας τη θέση τους ανάμεσα σε παγκοσμίου εμβέλειας σχέσεις εξουσίας. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου συζήτησαν, σε μικρές ομάδες, στρατηγικές για την ενεργή αντιμετώπιση του ρατσισμού και τη μείωση των εμποδίων στη συμμετοχή και την εκπροσώπηση στα κινήματα τους.

Κατά τη λήξη του Master Class , μια ομάδα ακτιβιστών από διάφορες οργανώσεις στη Γερμανία συζήτησαν στρατηγικές για ένα κλίμα χωρίς αποκλεισμούς. Με συντονιστές τους Ali Can, Imeh Ituen (Black Earth), Dante Davis (Locals United), Asuka Kähler (Fridays for Future Frankfurt) και Jane (Extinction Rebellion Heidelberg), μοιράστηκαν μεταξύ τους και με τους συμμετέχοντες, τις εμπειρίες τους από την εμπλοκή τους σε οργανισμούς που αφορούν το κλίμα. Η συζήτηση αφορούσε λευκές και ευρωπαϊκές επικεντρωμένες αντιλήψεις για τον ακτιβισμό του κλίματος και τη εξάλειψη των προοπτικών του BIPoC μέσα στο ίδιο το κίνημα. Η Imeh Ituen τόνισε ότι  «δεν μπορούμε να κολλήσουμε σε μια συζήτηση για την εκπροσώπηση του BIPoC, επειδή οι απαιτήσεις και το περιεχόμενο των οργανώσεων του κλίματος πρέπει επίσης να αποαποικιοποιθούν». Η Jane τόνισε τη σημασία μιας εμπεριστατωμένης και κοινής κατανόησης της αποικιοκρατίας και της αυθεντικής χρήσης της έννοιας της κλιματικής δικαιοσύνης. Κάλεσε τους συμμετέχοντες να «μορφωθούν για την αποαποικιοποίηση».

Υπό το φως των αυξανόμενων περιστατικών Covid19 σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στη Χαϊδελβέργη, το City Walk «Colonial Traces and Continuities in the City», στις 31 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε.

Download the Program UNESCO Master Class, November 1

Φωτο © ECCAR

Περισσότερα νέα