Όλα είναι έτοιμα στις Βρυξέλλες για την Εβδομάδα #ClimateOfChange

Share

Από τις 10 ως τις 13 Νοεμβρίου, 113 νέοι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συναγωνιστούν στον τελικό του εκπαιδευτικού διαγωνισμού επιχειρηματολογίας που ξεκίνησε σε εθνικό επίπεδο με συμμετοχές από γυμνάσια και πανεπιστήμια των 13 χωρών της ΕΕ.

Τα θέματα που θα βρίσκονται στην καρδιά των δημοσίων συζητήσεων, κλιματική αλλαγή – μετανάστευση – περιβαλλοντική δικαιοσύνη, θα είναι και τα θέματα στα οποία θα κινηθεί η παράσταση του σύγχρονου τσίρκου για το #ClimateOfChange, μια παράσταση που σκηνοθέτησε ο θίασος Magda Clan με τη συμμετοχή του FLIC Circus School, και που θα κλείσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με τέσσερα βράδια παραστάσεων στον χώρο Tour & Taxis στις Βρυξέλλες.

Το διπλό αυτό γεγονός συμπίπτει, με συμβολικό τρόπο, με την έναρξη του Cop 26. Η φωνή της νεολαίας, όπως εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του προφορικού λόγου και των τεχνών του θεάματος, πρόκειται να υψωθεί στεντόρεια και καθαρή, για να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν τη μέγιστη δυνατή δέσμευση κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γλασκόβη και να επιτύχουν δεσμευτικές συμφωνίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή.

Οι φοιτητές και οι μαθητές εκπροσωπούνται από τους «εθνικούς πρωταθλητές τους» οι οποίοι θα συναντήσουν φοιτητές και μαθητές από 12 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και, μετά τη δημιουργία μεικτών ομάδων, θα πάρουν μέρος σε έναν εκπαιδευτικό διαγωνισμό επιχειρηματολογίας, με σκοπό την ενίσχυση της κριτικής σκέψης πάνω στα θέματα της εκστρατείας. Το βραβείο για τους νικητές θα είναι η ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε μια μη-Ευρωπαϊκή χώρα την οποία έπληξε ιδιαίτερα η περιβαλλοντική κρίση και να βιώσουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να γίνεται κανείς μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε καθημερινή βάση, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους ομοτίμους τους για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των παγκοσμίων ζητημάτων.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι νέοι και οι νέες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου.

Κάθε βράδυ, από τις 19.30 ως τις 21.00, θα είναι η ώρα του θεάματος με την παράσταση του σύγχρονου τσίρκου #ClimateOfChange! Η παράσταση ανεβάζει στη σκηνή τη δραματική απεικόνιση της κλιματικής κρίσης σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, παρουσιάζοντας ολόκληρους πληθυσμούς που λύγισαν από το βάρος των πλημμυρών, το λιώσιμο των πάγων, την απερήμωση και τις πυρκαγιές. Όλα αυτά, με σκοπό να εμπλακεί το κοινό από διάφορες χώρες της ΕΕ και να καταδειχτεί πώς ο τρόπος ζωής μας και οι πράξεις μας έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ένα διεθνές και κάτω των 35 ετών καστ ζωντανεύει τις παραστάσεις που θα δοθούν στον χώρο Tour & Taxis, με ελεύθερη είσοδο και υποχρεωτική εγγραφή εδώ.

«Αυτή η πορεία, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές και μαθητές από όλη την Ευρώπη – λέει η Natalia Lupi, συντονίστρια του προγράμματος από τον Οργανισμό WeWorld – έχει ξεπεράσει και τις υψηλότερες προσδοκίες: συμμετέχουν με καρδιά και πάθος, και έτσι ανακτούμε τη γενιά Ζ που σίγουρα βαδίζει προς ένα σύστημα το οποίο στοχεύει στην κατάργηση των οικονομικών μοντέλων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και τη γραμμική οικονομία το συντομότερο δυνατόν. Η νεολαία της Ευρώπης απαιτεί αλλαγή και περιβαλλοντική δικαιοσύνη: οι χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης και να αναλάβουν απτές δεσμεύσεις.»

Για να βάλει τη νεολαία πιο ενεργά στο παιχνίδι, η κοινοπραξία #ClimateOfChange έχει επίσης ξεκινήσει μία έκκληση για τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας δίκαιη μετάβαση προς την κλιματική δικαιοσύνη, με δεσμεύσεις πάνω σε 4 κύρια σημεία:

  1. Περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2040,
  2. Στροφή προς μια οικονομία της ευημερίας η οποία είναι αναγεννητική, αειφόρος, δημοκρατική, και δίκαιη,
  3. Παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη διεθνούς σχεδίου προστασίας των μεταναστών λόγω της κλιματικής αλλαγής,
  4. Δημιουργία Συμβουλίων Νεολαίας στην ΕΕ και τα Κράτη Μέλη με τη θέση κοινωνικών εταίρων τα οποία θα είναι σε επαφή με τις Συμβουλευτικές Ομάδες Νεολαίας του ΟΗΕ.

Το τριετές πρόγραμμα «End Climate Change, Start Climate of Change» (#ClimateofChange) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος DEAR  (Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση) και έχει την υποστήριξη του BIC Corporate Foundation.

Photo credits: Michele Lapini

Περισσότερα νέα