A klímaváltozás arcai: Climate of Change Zárókonferencia 

Share

A brüsszeli Természettudományi Múzeumban rendezték meg minap a Climate of Change projektzáró konferenciát. A Baptista Szeretetszolgálat kezdetektől a program aktív résztvevője volt. A “Change Talks” elnevezésű esemény fókuszba állította a társadalmi párbeszédek fontosságát az éghajlatváltozásról, és az abból fakadó társadalmi jelenségekről.   

A konferencia során a projektben résztvevő fiatal aktivisták Clara de la Torre-nak, az Európai Bizottság éghajlatpolitikai főigazgató-helyettesének jelképesen átadták a ClimateofChange petícióját, amit addig több mint százezren láttak el kézjegyükkel. Összességében a teljes időtartam során – a többi programon keresztül – több tízmillió embert sikerült elérni.  

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője az esemény kapcsán arról beszélt, hogy nagy örömmel vettek részt a 15 uniós ország projektjében.  

– Humanitárius szervezetként kicsit talán furcsának tűnhet a részvételünk, de mi úgy gondoljuk, a klímaváltozás jelensége, a megváltozott fogyasztói szokások, természeti kincseink, erdeink, földjeink túlzott kiaknázása és használata komoly kérdéseket vet fel. A klímaváltozásnak emberi arca van: több millió ember arca.  A klímaváltozás felerősíti és felgyorsítja a belső, és országokon átívelő elvándorlást, negatív hatásaiból szociális, megélhetési problémák keletkeznek, melyek megfelelő intézkedések nélkül biztonsági kérdésként jelennek meg. Úgy gondoljuk, helyünk és szerepünk van ebben a folyamatban, fontos, hogy eljuttassuk ezt az üzenetet a emberekhez, főként a fiatalokhoz, mert közülük kerülnek ki a jövő generációjának a vezetői, akik felelős döntéseik hoznak majd a bolygónk, a Föld és  a civilizáció sorsával  kapcsolatban.   

#Climateofchange projekt rövid leírása:   2020 év elején indult, az EU által támogatott és 13 európai országot, valamint több mint 10 társult intézményt, köztük a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványt is magába foglaló „Climate of Change” projekt. A projekt több millió fiatalt, érdeklődőt, döntéshozót ért el és aktívan vont be a 40 hónapos projekt időtartama során. Miről is szólt a projekt? A neve „Climate of Change” , azaz magyarul  “A Klíma Változása”  és a címéből adódóan a klímaváltozásról, illetve annak bizonyos hatásairól és összefüggéseiről szólt. Konkrétan a klímaváltozás hatásait vizsgálta, mint egy lehetséges kényszerítő hatást a mindennapi életünkre, a gazdaságra és migrációra, továbbá górcső alá vette a világ fejlettebb országaiban élők fogyasztási szokásokat, illetve ezek lehetséges hatásait a klímaváltozásra és a migrációra. további információk:   https://climateofchange.info/hungary/  

További hírek