A projektről

Készen állsz a
#ClimateOfChange-re?

Az “End Climate Change, Start Climate of Change”című projektet az Európai Bizottság társfinanszírozza a DEAR (fejlesztési, oktatási és tudatosságnövelési) program keretében, és célja az Unióban élő fiatalok tudatosságának és kritikus megértésének erősítése az éghajlatváltozás okozta migrációval kapcsolatban, amely a globális világ egyik legnagyobb kihívása.

Fő célunk, hogy jobb jövőt építsünk az éghajlatváltozás által előidézett körülményet miatt migrálók számára – akik a klímaváltozás emberi arcai –, valamint azoknak a fiataloknak, akik szembesülni fognak a klímaválság legsúlyosabb következményeivel. Az európai fiatalok bevonása révén rávilágítunk a helyi és globális egyenlőtlenség egymásrautaltságára, és képessé tesszük őket arra, hogy ne csak változtassanak mindennapi életükön, hanem a globális igazságszolgáltatás szószólóivá váljanak.

A fiatalok
tudatossága

A változás

Bizonyítékokon alapuló beszámolókon keresztül fogjuk kiemelni a klímaváltozás, a migráció és a jelenlegi fejlődési modell, valamint a gazdasági rendszerünk és saját életmódunk összefüggéseit.

Növelni fogjuk a fiatalok tudatosságát szerepükről és felelősségeikről az ember által okozott éghajlatváltozás kiváltó okaival és következményeivel – a kényszerű lakóhelyelhagyással és a migrációval – kapcsolatban.

Kampányt folytatunk egy Európa-szerte megjelenő mozgalomért, amely által a tájékozott és tudatos emberek készek állnak majd a magatartásváltásra egy felelősségteljesebb életmódra, miközben egy fenntarthatóbb életmodellt támogatnak, ideértve az éghajlatváltozás mérséklését és az éghajlatváltozással küzdő migránsok egyedi védelmi rendszereit.

fiatal interjúalany

22.000

fiatal interjúalany
tréning-résztvevő

1.500

tréning-résztvevő
esettanulmány

4

esettanulmány

Bizonyítékokon alapuló információk:

A projekt első része a kutatás mellett kötelezi el magát, hogy támogassa a migráció és az éghajlatváltozás összefüggéseiről szóló, bizonyítékokon alapuló beszámolók születését. Négy esettanulmányt készítünk Kambodzsában, Guatemalában, Szenegálban és Etiópiában, hogy hangot adjunk az éghajlatváltozás által leginkább érintett helyi közösségeknek. 23 uniós országban egy összehasonlító felmérést fogunk végezni a 16-35 éves EU állampolgárok körében a migráció, az éghajlatváltozás és a jelenlegi gazdasági modell kapcsolatáról szóló véleményekről és tájékozottságról. Kiadunk egy humángazdasági jelentést, amely elemzi a jelenlegi gazdasági rendszert, mint fontos kiváltó okát az éghajlati vészhelyzetnek és az éghajlatváltozás okozta migrációnak, és javaslatokat tesz egy rendszerszintű változásra az igazságos és fenntartható gazdaságok irányába.

oktató

600

oktató
esettanulmány

4

esettanulmány
tréning-résztvevő

1.500

tréning-résztvevő

Oktatás és figyelemfelhívás

Helyi, országos és európai szinten vitaversenyeket fogunk szervezni különféle középiskolák, egyetemek és ifjúsági központok fiataljainak bevonásával. A vitaverseny nem a versenyről fog szólni, hanem egy kibővített oktatási esemény lesz, amely ismerteti az éghajlatváltozással és a migrációval kapcsolatos kérdéseket. 2021-ben az egyes nemzeti bajnokságok győztes csapatai bekerülnek a brüsszeli páneurópai döntőbe, amely 2021. november elején valósulhat meg terveink szerint. A 13 EU-ország 26 „humángazdasági bajnokának” lehetősége lesz meglátogatni az egyik esettanulmányi országot, és felszólalhat a közösségi médián keresztül.

fiatal interjúalany

22.000

fiatal interjúalany
tréning-résztvevő

1.500

tréning-résztvevő
esettanulmány

4

esettanulmány

Egy páneurópai kampány

Felvilágosítjuk és bevonjuk a fiatalokat egy célzott kampány által, amelynek középpontjában az éghajlatváltozás és a migráció összefüggése, valamint az európai életmód és az éghajlatváltozás által leginkább érintett országok helyzete közötti összefüggése áll. Támogatjuk a terepekről érkező történetek születését, TedX-beszélgetéseket szervezünk négy uniós városban, részt veszünk vásárokon és fesztiválokon, páneurópai előadóművészeti utcai akciótúrát szervezünk és mozgósítjuk a fiatalokat egy fenntarthatóbb életmodell képviselésére, ami magába foglalja az éghajlatváltozás mérséklését és a klímavándorlók számára kialakított egyedi védelmi rendszereket.

Érdekképviseleti és ifjúsági vezetők

A fiatalok mellett minden partner be lesz vonva a helyi, nemzeti és európai szintű érdekképviseleti tevékenységekbe annak érdekében, hogy felszólaljanak és részt vegyenek a klímaváltozás következményeiről szóló globális vitában. Lehetőségük lesz részt venni néhány releváns találkozón és csúcstalálkozón. Három európai körúton a fiatalok a négy esettanulmány-ország szóvivőivel is találkoznak majd, akik megosztják tapasztalataikat a tervezett érdekképviseleti intézkedések megerősítése és támogatása érdekében.

Partnerek

FINEP

Németország

A nemzetközi fejlesztés és tervezés fóruma (FINEP) egy német nonprofit projekt- és tanácsadó szervezet, amely a fenntartható fejlődésben dolgozik, a fejlesztési oktatás, a környezeti politika és a helyi demokrácia előtérbe helyezésével.
Tudj meg többet
WeWorld

Olaszország

WeWorld egy független olaszországi szervezet, amely a világ 29 országában tevékenykedik a nők, a gyermekek és a helyi közösségek jogainak érvényesítéséért fejlesztési együttműködések és humanitárius segélyprogramok révén.
Tudj meg többet
University of Nicosia Research Foundation

Ciprus

A Nicosia Egyetem Kutatási Alapítványának (UNRF) küldetése a tudás, az innováció és a fejlődés élénk kutatásával történő ösztönzése és előmozdítása.
Tudj meg többet
University of Bologna

Olaszország

The University of Bologna (Unibo), founded in 1088, is the oldest university in Western Europe.
Tudj meg többet
Südwind

Ausztria

A Suedwind világszerte a fenntartható globális fejlődés, az emberi jogok és a tisztességes munkakörülmények mellett szólal fel.
Tudj meg többet
Slovenian Global Action

Szlovénia

A SLOGA egy nem kormányzati szervezet (NGO) platformja, amely a nemzetközi fejlesztési együttműködés, a globális oktatás és a humanitárius segítségnyújtás területén tevékenykedik.
Tudj meg többet
OXFAM

Németország

Az Oxfam Germany egy független fejlesztési és segélyszervezet, amely a szegénység nélküli igazságos világ eléréséért dolgozik.
Tudj meg többet
City of Bologna

Olaszország

Bologna Olaszország hetedik legnagyobb városa, mintegy 400 000 lakossal.
Tudj meg többet
Instituto Marquês de Valle Flôr

Portugália

Az IMVF portugál fejlesztési és együttműködési alapítvány, amely NGDO-ként kezdte meg tevékenységét több mint 30 évvel ezelőtt.
Tudj meg többet
Hungarian Baptist Aid

Magyarország

Hungarian Baptist Aid is a humanitarian organization providing aid, relief, development and spiritual assistance for the needy, vulnerable, socially marginalized to ease their situation, striving to create an opportunity for a more humane life, regardless of the nationality, race, religion, political or social affiliation of the beneficiaries.
Tudj meg többet
European Environmental Bureau

Belgium

Az EEB Európa legnagyobb környezetvédelmi polgári szervezeteinek hálózata.
Tudj meg többet
Buy Responsibly Foundation

Lengyelország

A “Buy Responsible Fundation” egy olyan országos szervezet, amely a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre, a felelős fogyasztásra és termelésre, valamint az emberi jogok és a környezetvédelmi elvek tiszteletben tartására koncentrál az üzleti életben.
Tudj meg többet
BEPF

Bulgária

A BEPF-et 2003-ban hozták létre a Környezetvédelmi Partnerség Szövetségének bolgár tagjaként, amely 6 közép- és kelet-európai civil szervezetet fog össze.
Tudj meg többet
Alianza

Spanyolország

Az “Alianza por la Solidaridad” egy spanyolországi nem kormányzati szervezet.
Tudj meg többet
European Association for Local Democracy

Franciaország

Az ALDA-t 1999-ben hozták létre az Európa Tanács kezdeményezésére a Helyi Demokrácia Ügynökségek hálózatának koordinálása és támogatása érdekében, amelyek önfenntartó, helyileg bejegyzett civil szervezetek, amelyek a jó kormányzás és a helyi önkormányzat előmozdítói.
Tudj meg többet
ActionAid Hellas

Görögország

Az ActionAid egy független, nemzetközi szervezet, amely 1972 óta tevékenykedik 45 országban több mint 15 millió emberért, a szegénységtől és igazságtalanságtól mentes világért.
Tudj meg többet

Társult partnerek

The Polish Council of Youth Organizations

Lengyelország

The Polish Council of Youth Organizations
OJV – Austrian National Youth Council

Ausztria

OJV – Austrian National Youth Council
Municipality of Milan

Olaszország

Municipality of Milan
Mekelle University

Etiópia

Mekelle University
Fairtrade Polska

Lengyelország

Fairtrade Polska
Cheickh Anta Diop University in Dakar

Szenegál

Cheickh Anta Diop University in Dakar
BOJA/National Youth Network

Ausztria

BOJA/National Youth Network
ASviS/Alleanza Italiana Per Lo Svillupo Sostenible

Olaszország

ASviS/Alleanza Italiana Per Lo Svillupo Sostenible
Associazione Noi Del Tosi

Olaszország

Associazione Noi Del Tosi
ACABAS

Olaszország

ACABAS