CLIMATEOFCHANGE ÉS BELSŐ SZINERGIÁK CÍMMEL „KLÍMA” PIKNIKET TARTOTT A BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT

Share

A felgyorsult világunkban rengeteg információ ér el hozzánk. Hírek a háborúról, növekvő inflációról, menekültekről, politikáról és számtalan másról, melyek befolyásolják az egyének mindennapi életét, közérzetét, gondolatait és tetteit. A fentiek hatással vannak egy humanitárius szervezet életére is. Tegyük fel a kérdést magunknak, hol van a bolygónk, a környezetünk védelme ezen a fontossági listán? Tudjuk-e alakítani életünket, munkánkat a környezetünk és Földünk megóvásával harmonizálva? A Baptista Szeretetszolgálat törekszik feladatai ellátása során a környezeti terhelést csökkenteni, illetve ennek fontosságára felhívni a munkatársak, a fiatalok és idősebbek figyelmét. A 2022.09.09.-én Pákozdon megrendezésre kerülő „klíma piknik” rendezvényen a Szeretetszolgálat vezetői, kollégái vettek részt, ahol többek között részletes bemutatásra került a ClimateofChange projekt és a szervezeten belül létrejövő szinergiák, azaz más programokhoz történő kapcsolódások lehetősége is. 


A Baptista Szeretetszolgálat a ClimateofChange projekten kívül már korábban is részt vett környezetvédelmi, klímavédelmi projektek végrehajtásában (pl. 2017-2021 között a Nincs B-Terv projekt! ), mert fontosnak érezzük a klímavédelmet, a „teremtésvédelmet” és azt, hogy milyen állapotba adjuk tovább Földünket a fiatalabb generációknak, gyermekeinknek. A ClimateofChange projekt egy 13 EU-s országban zajló kampány, mely kampányt Magyarországon az idén 25 éves Baptista Szeretetszolgálat képviseli.  Miről is szól a ClimateofChange projekt? A projekt neve „Climate of Change” , azaz magyarul „ a Klíma Változása- A Változás Klímája”  és a címéből adódóan a klímaváltozásról, illetve annak bizonyos hatásairól és összefüggéseiről szól. Konkrétan a klímaváltozás hatásait vizsgálja, mint egy lehetséges kényszerítő hatás a mindennapi életünkre, a gazdaságra és migrációra, továbbá górcső alá veszi a világ fejlettebb országaiban élők fogyasztási szokásait, illetve ezek lehetséges hatásait a klímaváltozásra és a migrációra. A három év során a közös célunk, hogy több millió fiatalt, érdeklődőt, döntéshozót érjünk el és aktívan vonjunk be a programokba, melynek egyik fő eleme az a nemzetközi petíció, mellyel szeretnénk elérni a legfőbb döntéshozókat. 

Nemzetközi petíciónk pár kattintással történő aláírásával olyan szabályozási változtatásokért járulhattok hozzá, amelyek egészséges és fenntartható holnapot biztosítanak a jelenlegi és jövő generációknak. Az aláírások az UNFCCC aláíró felek konferenciájának 27. ülésszakán (COP 27) kerül átadásra Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének a konzorcium által, amelyre a tervek szerint 2022 novemberében kerül sor Afrikában.

Ha szeretnéd, hogy a hangod elérjen a világvezető hatalmaihoz, akkor írd alá a #climateofchange petícióját  https://climateofchange.info/hungary/ird-ala-a-peticiot/. Miről is szól ez? Napjainkban egyre nagyobb fókuszt kap a globális felmelegedés és a környezetkárosodás témája, ami az egész emberiséget érinti, a hátrányos helyzetű országok és emberek esetében pedig megsokszorozzák a már fennálló akut fenyegetések hatásait.

Akik a legsúlyosabb árat kénytelenek fizetni, a legkisebb mértékben okozói a környezeti krízisnek. Azok az országok és csoportok, akik pedig a leginkább hozzájárulnak a válságok létrejöttéhez, hozzáférhetnek azokhoz az erőforrásokhoz, amelyekkel alkalmazkodhatnak a romló körülményekhez.

Az a reményünk, hogy aláírásotok segítségével vitát indíthatunk, és ezek az ügyek az európai politika napirendjére kerülnek!

További hírek