TEDx Talks: hogyan támogassuk, gyorsítunk a klíma krízis megoldási terveket

Share

A jó ötletek megváltoztathatják a világról alkotott elképzelésünket és elkötelezhetnek minket a cselekvés mellett. Ezzel a meggyőződéssel a #ClimateOfChange kampány előterjesztett egy TED-beszélgetés-jellegű turnét szerte Európában. Tudósok, aktivisták, művészek és civil szervezetek képviselőinek bevonásával került terítékre, hogy a klíma és szociális vészhelyzetek kontextusában hogyan válthatjuk az ötleteinket tettekké. 

Mikor fordult elő utoljára, hogy megérintett egy értékes előadás? Előfordult, hogy egy felszólalás megváltoztatta azt, hogy hogyan látsz egy bizonyos témát?

From Greta Thunberg’s ‘how you dare’ speech facing world leaders in the UN Climate Action Summit to David Attenborough’s punchy intervention at the COP26, recent history is rich in examples of landmark talks that push society to open their eyes to the urgency of the climate breakdown.

Greta Thunberg „Hogy merészeled” felszólalásától, amely során a UN Klímacsúcson a világ vezetőivel állt szemben, egészen David Attenborough „Ütős beavatkozás” című előadásáig a COP26-on, az elmúlt időszakban sok olyan vitát találunk, amely a szemek megnyitására késztetik a társadalmat a klíma-összeomlásának felgyorsulása ügyében.

Elengedhetetlenek a tudományos alapú tények és számítások az előttünk álló klíma-, valamint szociális kihívások ügyében való figyelemfelkeltésben, viszont a szavaink és történeteink nagyobb jelentőséggel bírnak és befolyással tudnak lenni arra, hogy az emberek miként fogadják be ezeket a tényeket. Az emberi arcok és történetek nagy erősen rezonálnak a kollektív tudatban, és a hallgatók szívéhez szól.

A #ClimateOfChange kampány abból a meggyőződésből született meg, hogy egyedül az emberek hozzáállásának inspirálásával és felelősségre vonásával tudjuk a korunk legnagyobb kihívásával szembeszállni: az egyenlőtlenségekre épült gazdasági rendszerben gyökerezik a klíma krízis, valamint a végtelen növekedés mítoszában, ezek következményeképp pedig milliók elvándorlásában. A fiatalság reménye ezeknek a trendeknek a visszafordítása és egy igazságos, fenntartható emberi jövő megépítése. 

Nem könnyű feladat az emberek hozzáállásának megváltoztatása ezekkel az összetett kérdésekkel kapcsolatban. Különböző hozzáértőkkel összefogva elindítottuk a „Visszaszámlálás” (Countdown) TEDx turnét Európában, hogy megvitassuk, hogyan bátoríthatjuk arra a népességet, hogy másképp gondolkodjanak, az ötletekből tettek legyenek, és hogy valódi hatást tudjunk gyakorolni a klíma által létrehozott igazságtalanságokra. 

A klíma-tétlenség témájától a klíma migrációhoz való hibás hozzáállásig, vagy hogy miért a fiatalok kezében van a kulcs a rendszerszintű változásokhoz: alább található néhány gondolatébresztő felszólalás, amely a turné első állomásán, Brüsszelben hangzott el, a TEDx lxelles szervezésében. 

Helyezkedjenek el kényelmesen, és készüljenek fel arra, hogy megkérdőjelezzék, hogy milyen nagyítón keresztül nézték eddi a világot.

A klíma-tétlenség hét sárkánya

„Nem az emberek az ellenfeleink, hanem az elképzelések.” Úgy tűnik, hogy a modern kultúra becsapóan elhitette velünk, hogy mindig vannak a jó fiúk és a rossz fiúk. De ez nem a valóságon alapszik. A klíma kérdéssel kapcsolatban kulcsfontosságú, hogy mindenki összefogva, egy irányba haladjon.

Boon Breyne a Fridays For Future and Youth For Climate klíma igazságosság aktivistája. Szenvedélyesen hisz abban, hogy a hibáztatás és megszégyenítés nem működik, hiszen majdnem mindnyájan ugyanolyan pszichológiai hatásokkal szembesülünk. Ehelyett nem inkább arra kellene törekednünk, hogy kinyújtsuk a kezünket mások felé és segítsük áthidalni az akadályokat?

A környezeti migráció diszkurzusának megváltoztatása

Képzeljük el a 2070-es évet, ha nem javul a helyzet: a világ ötöde lakhatatlanná válik komoly gazdasági kihívások miatt. Emberek milliárdjai kénytelenek elköltözni, akik otthonuknak hívták ezeket a területeket. Együtt viszont van egy „új történetünk”, amelyet meg kell osztanunk.

Fiatal pályakezdőként, pedagógusi, politilógusi, és konfliktus kezelői diplomával Natalie célja, hogy a legkiszolgáltatottabbak méltóságát és jogait képviselje. A kutatásában, projekt-, és területen végzett munkájában különleges figyelmet fordított a klímaváltozás hatásának bonyolult kérdéseire a nők és lányok, fiatalok és gyermekek, és migránsok valamint menekültek tekintetében. 

A kölykök nincsenek jól 

Mit jelent számodra a klímaváltozás? Wim Thiery professzor a TEDx felszólalásában felfedi a generációk közti egyenlőtlenségeket, amelyeket a kíma extrém változásának való kitettség okoz.

Wim Thiery egy klímatudós, aki különös figyelmet fordít a változó klíma hatására kiváltott extrém történések modellezésére. A Forbes magazin nemrég beválasztotta a a „Forbes 30 harminc alatti Európában” 2017-ben, amely a legokosabb fiatal európai vállalkozót, feltalálót és történelem-írót emeli ki.

Ki a te „mi” koncepciód a globális politikában?

Kire utalnak a világ velzetői, amikor azokat a kifelyezéseket használják a beszédeikben, hogy „mi”, vagy „mi embereink”? Hogyan tartozhat ebbe a „mi”-be a fekete-, színesbőrű, vagy bennszülött népesség, miközben a klímával összefüggő krízisek politikai és szocio-gazdasági okait széles körben elhibázzuk felismerni. 

Jada Kennedy a Fridays for Future International klímaaktivistája. A felszólalásaiban kitér a klyma krízis érzelmi, valós életre tett hatásaira, amelyek a jelenlegi társadalmi rendszerünk szociális helyzeteivel vannak összefüggésben. 

A rossz szokások ereje

Eva Gruber egy szokásokkal foglalkozó coach és Best-Seller író. A felszólalása a mentális ön-szabotázsok leleplezéséről és a jó szokások kialakításáról szól. A napjainkból hozzávetőlegesen hat órát főként tudatos szokásainkkal telik, amely azt jelenti, hogy óriási jelentőséggel bírnak! A jó szokások begyakorlásával támogató magatartást tudunk kialakítani és egészségesebb kapcsolatokban tudunk élni a csapatunkkal, kollegáinkkal és családunkkal, valamint a teljesítményünk is javul stresszhelyzetben, vagy amikor mérgesek, és bizonytalanok vagyunk.

Mely változások számítanak leginkább?

Számít az, hogy hogyan értékeljük ki a változást, de ritkán gondolunk erre. Átmegyünk vizsgákon, kijelentéseket teszünk arról, hogy milyen fajta jövő lenne jó az emberiségnek, és ezzel hagyjuk is a dolgot. Felmérjük a készségeket, reményeket, és leszűkítjük a láthatólag elérhető dolgokra? Egyszerűen a jövőt használjuk, a jó irányába változtatunk? Kizárólag komplex gondolkodással tudjuk megérteni körülöttünk az ökoszisztémákat. 

Komplexitás, dekolonialitás, párbeszédek, jövőképek és törvény. Mi ezek közt az összekötő kapocs? Ennek kitalálása Kwamou professzionális-, egyéni- és kutató munkájának a lényege. 2014 óta segíti a dialógus formájú kísérleteket, hogy felkészítse a hozzád és hozzám hasonló embereket a számukra fontosnak tartott témák megvitatására és a saját hangjuk hallatására. 

Miért kell a fiataloknak hinni a jövőben

Az UNICEF tiszteletbeli képvielője, Ali Mahlodji beszél azokról az elvekről, amelyek szerint a fiatalok élhetnek, tanulhatnak és dolgozhatnak annak érdekében, hogy fényesebb legyen a közös-, de leginkább az ő saját jövőjük.

Ali Mahlodji iránban születetett és nemzetközi válalkozó, a ’whatchado’ alapítója, Európai Uniós Ifjúsági Nagykövet, szónok, befektető, konzultáns és író.

További hírek