Bruselj bo gostil finale vseevropskega debatnega tekmovanja in cirkuško predstavo #ClimateOfChange

Share

Projekt #ClimateOfChange bo med 10. in 13. novembrom zavzel Bruselj z razburljivim nizom dogodkov za ozaveščanje o povezavah med migracijami, podnebnimi spremembami in mladimi.
Projekt #ClimateOfChange, ki sovpada s tednom konference COP26, bo mlade z vsega sveta pripeljal v središče institucij EU, kjer bodo sodelovali na zaključnem vseevropskem debatnem tekmovanju. Hkrati bo sodobni cirkus #ClimateOfChange v teh dneh v Bruslju z nočno predstavo zaključil svojo evropsko turnejo.

Finale vseevropskega debatnega tekmovanja

V tem vročem tednu bo v Bruslju potekalo finalno tekmovanje v vseevropski debati, na katerem bo 113 študentov iz 13 držav EU poskušalo zmagati s svojimi najboljšimi dialektičnimi taktikami o podnebnih spremembah, migracijah, mladih in gospodarstvu.
Vsaka država bo na tekmovanje poslala dve ekipi, eno bo sestavljalo šest najstnikov (starih od 16 do 19 let), drugo pa trije univerzitetni študenti. Nacionalni predstavniki profesorjev in vzgojiteljev bodo spremljali in podpirali dijake do finala.
Ko bodo v Bruslju, se bodo nacionalne ekipe razdelile in mladi različnih narodnosti bodo oblikovali 26 novih evropskih ekip. V dveh dneh priprav se bodo nove ekipe med seboj spoznavale in pripravljale debatno tekmovanje. To bo potekalo v skupnem jeziku, ki ga bo določila ekipa, po možnosti v angleščini.
Sodelovanje med udeleženci iz različnih delov EU bo eden ključnih dejavnikov za dosego uspeha v tem intelektualnem izzivu. Cilj je spodbujati državljanstvo EU kot očitno dodano vrednost EU na mladinskem turnirju.

Učenci bodo 11. novembra imeli tudi priložnost, da se srečajo s poslanci Evropskega parlamenta in jim zastavijo vprašanja ali izpostavijo pomisleke glede pravičnega prehoda k podnebni pravičnosti, ki ga zahteva #ClimateOfChange (za vsebino peticije glej tu!)
Žirija, ki jo sestavlja 6 mednarodnih strokovnjakov in pedagogov, bo imenovala dve najboljši ekipi mladostnikov (skupaj 12 oseb) in štiri univerzitetne ekipe (skupaj 12 oseb) ter odločila o 24 končnih “zmagovalcih”. Najboljše ekipe in razpravljavci bodo imenovani za “prvake človeškega gospodarstva”, prejeli bodo diplomo in osvojili ekskurzijo v države, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo, da bi postali mladi ambasadorji in zagovorniki #ClimateOfChange.

Luči, bobni in (podnebna) akcija!

Osem umetnikov in akrobatov, štirje glasbeniki in impresivna scenografija bodo raziskovali povezave med migracijami in podnebnimi spremembami v dneh, ko bodo v Bruslju potekale mladinske debate, svetovni voditelji pa bodo na konferenci COP26 v Glasgowu razpravljali o okoljski krizi.

Po turneji v osmih evropskih državah bo skupina sodobnega cirkusa MagdaClan od 10. do 13. novembra ob 19.30 na prizorišču Tour&Taxis v Bruslju izvedla umetniško izkušnjo, polno globokih razmišljanj.

Umetniki skupine MagdaClan želijo ob podpori Evropskega urada za okolje in Združenja agencij za lokalno demokracijo pritegniti javnost k razumevanju zapletenega odnosa med podnebnimi spremembami in migracijami ter ustvariti gibanje ozaveščenih ljudi, ki so pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog in zahtevati nove razvojne politike.

Uprizorili bodo dramatičen prikaz podnebnih kriz, ki se dogajajo na različnih koncih sveta, pri čemer bodo upodobili celotne populacije, ki jih spravljajo na kolena poplave, taljenje arktičnega permafrosta, širjenje puščav in požari. Umetniki se s to realnostjo spopadajo le z nekaj predmeti, nekaj besedami in veliko ritma.

Če ste v Bruslju in želite biti del sprememb, se nam pridružite! Več informacij najdete tukaj.

Več novic