Dijakinja Gimnazije Kranj v zmagovalni ekipi debatnega turnirja #ClimateOfChange

Share

Platforma SLOGA je v Bruslju skupaj z drugimi organizacijami konzorcija #ClimateOfChange sodelovala na evropskem debatnem prvenstvu. Slovenijo so zastopale dijakinje in dijak iz Gimnazije Kranj, ter študentke, ki delujejo pod okriljem društva Za in proti, ki je skupaj z Inštitutom za Afriške študije v začetku leta tudi izvedel debatna usposabljanja ter državno debatno prvenstvo. Iz Slovenije so na prvenstvu tekmovale dijakinje in dijak Gimnazije Kranj Urša Ahčin, Alja Šlenc, Brina Mohor, Larisa Grbić, Izabela Letonja, Vito Grilc (z mentorico Katarino Lovenjak) in študentke Jana Ušen, Metka Vodušek in Nika Gradišek.

Debaterke in debater iz Slovenije so se pomešali v mednarodne ekipe in od srede do petka se je zvrstilo na ducate intenzivnih debat na teme, povezane z podnebno pravičnostjo, mednarodne solidarnosti in vprašanjem podnebnih migrantov – ali bi le ti morali biti predmet mednarodne zaščite? To zadnje vprašanje je bilo predmet dijaške finalne debate, v kateri je sodelovala tudi dijakinja Brina Mohor. Zmaga je bila tesna, toda njena ekipa je prepričljivo argumentirala tezo, da je mednarodna zaščita mehanizem, ki brani individualne osebe pred političnim preganjanjem in bi ga težko prilagodili za množice podnebnih migrantov, namesto mednarodne zaščite so prepričljivo predlagali druge mehanizme mednarodne solidarnosti, predvsem investicije v lokalno okolje.

Na debatnem prvenstvu v Bruslju je debatiralo 117 mladih (po šest debaterjev iz 13 držav EU), razvrščenih v 26 mednarodnih ekip. Poleg Brine so se odlično odrezali tudi ostale tekmovalke in tekmovalec iz Slovenije – v polfinale so se uvrstile tudi Jana, Metka in Vito!

Skupine so bile mednarodne, a z zadovoljstvom ugotavljamo, da so tekmovalci iz Slovenije nadpovprečni, tako v sposobnosti debatiranja kot v timskem duhu  in solidarnosti, saj so pokazali, da razumejo pomembnost sodelovanja in prilagajanja. Nedvomno so za visoko kvaliteto in srčnost tekmovalk in tekmovalca iz Slovenije zaslužni tudi visoka raven debate, ki jo v Sloveniji goji društvo Za in proti, dobra teoretska podlaga, ki jo je priskrbel Inštitut za Afriške Študije ter kvalitetno javno šolstvo, ki ga pooseblja neumoren trud, dobra volja in strokovnost Katarine Lovenjak iz Gimnazije Kranj, ki je ves čas dijake spremljala in bodrila.

Zmagovalna ekipa, Brina četrta z leve. Foto: SLOGA

Na povabilo poslanske pisarne dr. Milana Brgleza smo s študenti in dijaki obiskali tudi Evropski parlament. Brglezov asistent Martin Šilic nam je prijazno razkazal prostore, način dela v parlamentu ter predvsem o možnostih za mlade, ki jih ponuja Evropski parlament ter druge evropske institucije.

Več novic