Letošnji Kulturni bazar posvečen trajnostnemu razvoju

Share

V Cankarjevem domu v Ljubljani vsako leto poteka Kulturni bazar, enodnevno nacionalno strokovno usposabljanje, namenjeno učiteljem in drugim pedagoškim delavcem ter kulturnim delavcem in širši strokovni javnosti. Platforma SLOGA je že več let povabljena k izobraževanju obiskovalcev, zadnja tri leta tudi v okviru projekta #ClimateOfChange. Letošnja izdaja Kulturnega bazarja, ki je potekala 31. marca, se je osredotočila na trajnostni razvoj.

Kulturni bazar je tradicionalna prireditev, ki je v zadnjih letih privabila na tisoče izobraževalcev, strokovnjakov, študentov in učencev. Je edinstvena priložnost za povezovanje izobraževanja in kulture z različnimi temami, kot so globalno učenje, mednarodno razvojno sodelovanje, mednarodna humanitarna pomoč, človekove pravice. Odpira možnosti za vključevanje ozaveščanja, trajnostnega razvoja, globalnega učenja in razvojnega sodelovanja v šolo in širšo družbo z različnimi pristopi.

Glavna tema Kulturnega bazarja 2023 je bila Ustvarjalnost za trajnostni razvoj. Skozi program smo se spraševali, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo na področju kulture in umetnosti, kakšno je mesto kulture in umetnosti pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kaj je in bo vredno vedeti in poznati v prihodnosti ter kaj in kako učiti za prihodnost?

Platforma SLOGA pri organizaciji bazarja že vrsto let uspešno sodeluje z Ministrstvom za kulturo. Platforma SLOGA je imela letos poleg strokovnega predavanja tudi razstavni prostor, na katerem smo imeli tudi predstavitve organizacij članic platforme. Obiskovalci so se lahko seznanili z aktivnostmi in dosežki projekta Climate of Change, prejeli so pripomočke, orodja in publikacije, ki so nastale v okviru projekta, kot so igralne karte, družabne igre, videoposnetki, trajnostni izdelki, časopis Najboljše novice iz sveta in drugo. Stojnica Platforme SLOGA je vedno eden najbolj obiskanih in hvaljenih razstavnih prostorov na dogodku.

Ministrstvo za kulturo je Patricijo Virtič povabilo k izvedbi strokovnega predavanja. Predavanja z naslovom Trajnostni razvoj v luči globalne pravičnosti se je udeležilo okoli 40 izobraževalcev. Vključeno je bilo v uradni tiskani in spletni program. Na predavanju so bile predstavljene dejavnosti, poročila in raziskave projekta Climate of Change. Udeleženci so prejeli tudi orodja (igre, publikacije, pripomočke) projekta.

Pobudniki in organizatorji Kulturnega bazarja so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo. Projekt se izvaja v sodelovanju z več kot 300 strokovnimi kulturnimi ustanovami in kulturnimi delavci, ki delujejo na vseh področjih kulture. Vsako leto se projektu pridružijo partnerji iz drugih sektorjev: v letu 2022 so partnerji Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za zdravje.

Pripravila: PV

Več novic