Share

»Podnebne spremembe in z njimi povezane podnebne migracije niso preprost problem. So kompleksna mreža problemov, ki jih ni mogoče rešiti z eno samo preprosto akcijo,« pravi Achille Zoni. »V naši predstavi nastopa igralec, ki predstavlja nekoga, ki živi v bogati državi in misli, da je vse težave mogoče rešiti z denarjem. Toda rešitev ni v denarju, posledice podnebnih sprememb lahko rešimo samo s sodelovanjem,« pojasnjuje sporočilo predstave član cirkuške skupine MagdaClan, ki v petek in soboto gostuje v Novi Gorici z brezplačno akrobatsko-cirkuško predstavo Climate of Change.

»Postaviti na oder predstavo o podnebnih spremembah ni bil lahek izziv, saj gre za kompleksno tematiko, ki jo je treba približati mladi,« je na današnji tiskovni konferenci pojasnil Achille Zoni. »Naredili smo najmanj pet osnutkov predstave, mesece dolgo smo veliko spreminjali. Zdaj smo zadovoljni, saj menimo, da smo dobro izrabili vse elemente sodobnega cirkusa. V predstavi imamo seveda cirkuške elemente, imamo pa tudi igro, glasbo, scenske premike, koreografijo.«

Slovenski partner v evropskem projektu Climate of Change je Platforma SLOGA, ki dogodek organizira v sodelovanju z mestno občino Nova Gorica kot Evropsko prestolnico kulture 2025. Mestna občina je ponudila gostoljubje cirkuški predstavi na Trgu Edvarda Kardelja pred občinsko stavbo.

»V Novi Gorici, evropski prestolnici kulture, smo zeleni,« je na današnji tiskovni konferenci med drugim poudarila podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica. »Spektakel Climate of Change je izjemno pomemben in prepričana sem, da bomo ozavestili mlade, pa tudi starejše, o pomembni problematiki podnebnih sprememb.«

Ozaveščanje mladih o podnebnih spremembah in z njimi povezanimi podnebnimi migranti, zlasti pa spodbujanje mladih k aktivni vlogi pri odpravljanju temeljnih vzrokov podnebnih sprememb je po besedah Mateje Skrt iz Platforme SLOGA glavni cilj projekta Climate of Change. Toda akrobatsko-cirkuška predstava je le en dogodek  v nizu dejavnosti, kot so izvedba ankete o stališčih mladih Evropejcev do te problematike, izdelava poročilo o ekonomiji blaginje kot novemu gospodarskemu modelu, ki postavlja v ospredje dobrobit narave in človeka, in debatna tekmovanja, v katera bo v 13 državah vključenih kar 14.000 mladih. Ob robu akrobatsko-cirkuške predstave pa bodo člani cirkuške skupine udeležence delavnice naučiti izdelati grafit iz mahu, frizerka pa bo ob brezplačnem striženju ponujala še izmenjavo mnenj o podnebnih spremembah.

Člani cirkuške karavane morajo obvladati vsak po več veščin, pojasnjuje vodja turneje Annalisa Bonvicini. Akrobati in glasbeniki so hkrati vozniki, ena članica ekipe pogosto tudi kuha za celo skupino. Člani ekipe so tudi zaslužni za postavitev prizorišča, dveh zabojnikov in zapletenih konstrukcij, ki te dni rastejo v središču Nove Gorice.

Predstavi na Trgu Edvarda Kardelja bosta v petek in soboto, 6. in 7. avgusta ob 21.00 uri.

Frizerski salon bo odprt 6. in 7. avgusta, oba dneva med 9.00 in 12.00 uro ter med 18.00 in 20.00 uro. Naročanje ni potrebno!

Vsi dogodki, tudi cirkuška predstava, so brezplačni – ob spoštovanju ukrepov in do zapolnitve mest. 

Skladno z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikov v RS je za udeležbo na prireditvi obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

V primeru dežja prireditev odpade.

Več novic