SPOROČILO ZA JAVNOST: Ob dnevu mladih Platforma SLOGA opozarja na medgeneracijsko solidarnost med podnebno krizo

Share

Ljubljana, 12. 8. 2022

V petek, 12. avgusta, po svetu obeležujemo mednarodni dan mladih. Ob tej priložnosti Platforma SLOGA opozarja na pomen medgeneracijske solidarnosti pri odzivu na podnebne spremembe. Ob tej priložnosti skupaj z Društvom za Združene narode objavljajo nagradni mladinski natečaj, kjer mladim ponujajo priložnost, da svoje vtise in razmišljanja o povezavi med človekovimi pravicami in podnebnimi spremembami izrazijo skozi besedo ali fotografijo. Pozivajo pa tudi k podpisu peticije #ClimateOfChange, ki jo bodo predali odločevalcem na COP 27 v Egiptu.

Tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je medgeneracijska solidarnost, s katero želijo Združeni narodi poudariti, da mora svet izkoristiti polni potencial vseh generacij, ter da je medgeneracijska solidarnost ključna za trajnostni razvoj.

Mladi imajo pomembno vlogo pri udejanjanju človekovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja med katerimi so tudi ukrepi proti posledicam podnebnih sprememb, zato sta Društvo za ZN in Platforma SLOGA izbrali podnebne spremembe za temo letošnjega natečaja, ki sicer poteka že sedemnajsto leto.

“Mladi so tisti, ki najbolj glasno opozarjajo na prepotrebno medgeneracijsko solidarnost v boju proti podnebni krizi, ki le še poglablja globalne krivice. Mladi so lahko pozitivna sila za razvoj in potrebne spremembe, potrebno pa je, da jim omogočimo enakovredno mesto za odločevalsko mizo. Če države ne bodo začele resno ukrepati, se bodo morale sedanje in prihodnje generacije soočati še s hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Dlje kot države odlašajo, hujše bodo posledice in hujše bodo kršitve človekovih pravic. Podnebno krizo lahko omilimo le s sodelovanjem različnih generacij,” je prepričana Patricija Virtič iz Platforme SLOGA.

Nagradni natečaj za mlade, stare od 12 do 29 let, je razdeljen v tri sklope: literarnega, fotografskega in natečaj za meme. Rezultati natečaja bodo znani na mednarodni dan človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra. Nagrajena dela bodo predstavljena tudi v spletnem zborniku. Več o natečaju

Podnebne spremembe in z njimi povezane migracije so zapleten izziv, ki ga je mogoče rešiti le s solidarnostjo.

“V boju proti posledicam podnebnih sprememb igra medgeneracijska solidarnost pomembno vlogo, saj bomo le vsi skupaj našli rešitve, kako se spopasti s podnebno krizo in hkrati pomagali tistim, ki zaradi nje najbolj trpijo,” je jasna 17-letna Larisa Grbić, mlada ambasadorka evropskega projekta Climate of Change.

Glavni cilj projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, ta človeški obraz podnebnih sprememb, kakor tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize. “V okviru Climate of Change projekta mladi spoznamo učinke, vzroke in posledice podnebnih sprememb. Posledično skupaj stisnemo glave in iščemo nove rešitve ter ideje, kako se spopasti s fenomenom, da bi rešili čim več ogroženih življenj,” dodaja.

Po vsej Evropi zbiramo podpise pod peticijo, s katero bomo zahtevali politike, ki bodo ohranjale zdravo in trajnostno prihodnost za sedanje ter prihodnje generacije, ki nikogar ne pustijo ob strani, in ki pravično delijo breme sprememb. Podpise peticije bomo novembra predali odločevalcem iz Evropske komisije na srečanju COP 27 v Egiptu. Peticijo lahko podpišete tukaj.

FOTOGRAFIJE, GRAFIČNI IN VIDEO MATERIAL: zunanja povezava

O COP 27

Konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah 2022, bolj pogosto imenovana COP27, bo 27. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki bo potekala od 6. do 18. novembra 2022 v Šarm El Šejku v Egiptu. Na dogodku se zberejo voditelji in voditeljice iz vseh držav sveta, da bi se dogovorili o tem, kako pospešiti globalno ukrepanje za rešitev podnebne krize. Platforma SLOGA bo v dogodek vključena prek projekta #ClimateOfChange.

O mednarodnem dnevu mladih

Leta 1999 je Generalna skupščina Združenih narodov 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih, katerega namen je razpravljati o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade in opozarjati na pomen mladih v družbi nasploh. Cilj je pravičnejši, enakopravnejši in svobodnejši svet, v katerem ni zapostavljen nobena mlada oseba – ne glede na spolno usmerjenost, spol, raso, državljanstvo, invalidnost ali kakršno drugo osebno okoliščino.

O Platformi SLOGA

Platforma SLOGA združuje slovenske nevladne organizacije s področja razvoja, globalnega učenja in humanitarne pomoči. Je slovenska partnerica projekta Climate of Change, v katerem sodeluje 16 partnerskih organizacij iz 13 evropskih držav.

SLOGA 12. avgust 2022 – dan mladih, sporočilo za javnost

DODATNE INFORMACIJE:

Patricija Virtič, vodja področja za globalno učenje pri Platformi SLOGA in vodja projekta Climate of Change, [email protected], 031 410 550

Več novic